Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Što se može čuvati u QR kodu: URLs, tekst i više
2024-09-25

Šta se može čuvati u QR kodu: URL, tekst i više?

QR kodovi su se razvili u moćni alat za dijeljenje informacija u trenutku. Poduzeća, institucije i pojedinci koriste QR kodove kako bi jednostavili dijeljenje podataka, marketing i operacije.

Ali šta taèno može biti skladišteno u QR kodu, i kako ga možete koristiti efikasno? U ovom članku, istražit ćemo šta se može čuvati u tekstu QR koda URL-a i zaroniti u različite vrste podataka koje mogu kodirati u ovim versativnim kodovima.

QR kodovi su tip dvodimenzionalnog barkoda koji može držati mnogo više podataka od tradicionalnih linearnih barkoda. Oni su sastavljeni od crnih kvadrata organizovanih na bijeloj mreži, koju skeniraju kamere ili QR kodovi čitači.

Podaci skladišteni u QR kodovima pristupuju skeniranjem koda sa smartphone ili QR skenerom, koji dekodira informacije.

Za razliku od standardnih barkoda koji obično čuvaju samo brojne podatke, QR kodovi mogu čuvati različite vrste podataka, uključujući:

1. URL (veze na sajtu)

2. Tekst

3. Kontaktne informacije (vCards)

4. Adrese e-mail

5. SMS poruke

6. Wi-Fi kredentials

7. Skidaj veze aplikacije

8. Detalji događaja (ulazi kalendara)

Ispitajmo ove kategorije detaljnije da razumemo šta QR kodovi mogu ponuditi.

1. URL (veze na sajtu)

URL generator QR koda.png

Jedna od najčešćih korištenja za QR kodove je skladištenje URLova. Ova funkcija omogućava korisnicima da skeniraju kodiranje i da se upute na određenu web stranicu, poput:

● Sajtovi kompanije: Poduzetnici koriste QR kodove na tržišnim materijalima poput brošura, pakovanja proizvoda i reklama kako bi preusmerili potencijalne klijente na svoj sajt.

● Slijetanje stranica i promocije: markeri često uključuju veze sa posebnim ponudima, promocionim kampanjama ili registracijskim stranicama u kodovima QR.

● Socijalni medijski profili: QR kodovi olakšavaju podijeliti socijalne medijske profile, ohrabrujući korisnike da prate ili surađuju sa markom na internetu.

URLs skladišten u QR kodu su efikasan način da eliminiše potrebu za korisnicima da ručno napišu web adrese, poboljšavaju iskustvo korisnika i uključenje.

2. Tekst

Tekst QR kodiranja.png

QR kodovi mogu čuvati jednostavan tekst, koji se može pokazati odmah nakon skeniranja. Iako ovo izgleda osnovno, izuzetno je korisno za pružanje informacija koja ne zahteva pristup internetu. Na primer:

● Objašnjenje ili instrukcije proizvoda: QR kodovi o pakiranju proizvoda mogu uključiti informacije poput instrukcija o zaštiti ili detaljnih uputstva za upotrebu.

● Promotivne poruke: Kompanije mogu pokazati šifre diskonta, poruke zahvalnosti ili druge kratke komunikacije preko teksta skladištenog u QR kodovima.

● Kratke instrukcije ili uputstva: QR kodovi u javnim prostorijama mogu pokazati instrukcije za sigurnost ili važne uputstve.

3. Kontaktne informacije (vCards)

Još jedna popularna upotreba QR kodova je čuvanje vCard-a, koja su digitalne poslovne kartice koje sadrže kontaktne detalje.

Kada se skenira QR kod koji sadrži vCard, korisnik može sačuvati QR kodiranje kontakta direktno na svoj telefon sa jednom klikom. Ovo je zajednička karakteristika poslovne kartice i značke događaja.

● Име

● Broj telefona

● Пошта адреса

● Titel posla

● Kompanija

Ova funkcija streamlinira mrežu i smanjuje potrebu za ručno ulazak u kontaktne informacije.

4. Adrese e-mail

QR kodovi se mogu koristiti za pokretanje e-mailskih komunikacija. Kada su skenirali, zamolili su korisnikovu email klijentu da sastavi novu poruku na predodređenu e-mail adresu. Ovo je korisno u situacijama u kojima se potrebno efikasno rješavati klijentska služba, podrška ili istraga.

Na primjer, kompanije često koriste kako bi pružile lak način za klijente da ih kontaktiraju putem e-maila direktno od promocionih materijala ili pakiranja proizvoda.

5. SMS poruke

Sličan email, QR kodovi mogu da čuvaju predodređene SMS poruke. Skeniranje koda će otvoriti korisničku aplikaciju za poštovanje telefonskom broju i poruku veæ napunjenu, spremnu za pošaljiti. Ovo je korisno za kampanje u kojima kompanije žele ohrabriti korisnike da napišu ključnu reč broju za promocije ili aktualizacije.

6. Wi-Fi kredentials

QR kodovi mogu jednostaviti proces povezivanja sa mrežom Wi-Fi. Umesto da se ručno ulazi u šifru, korisnici mogu skenirati QR kodeks koji automatski povezuje uređaj sa mrežom Wi-Fi. Ova funkcija je posebno korisna u restoranima, hotelima i javnim prostorijama, gde želite olakšati pristup Wi-Fi.

7. Skidaj veze aplikacije

Razvijači često koriste QR kodove da povežu direktno sa stranicama skidanja aplikacije na trgovini Apple App ili Google Play Store. To eliminiše potrebu za korisnicima da ručno traže aplikaciju, ubrzaju proces skidanja.

8. Detalji događaja (ulazi kalendara)

QR kodovi mogu čuvati detalje događaja koje se mogu dodati direktno na digitalni kalendar korisnika. Na primjer, skeniranje QR koda može automatski stvoriti događaj sa datum, vremenom i lokacijom korisničke kalendarne aplikacije. Ovo se često koristi za pozive, karte i promocije događaja.

Statički protiv dinamičkih QR kodova

Kada razgovaramo o tome što se može čuvati u tekstu QR koda URL, važno je razlikovati statične protiv dinamične QR kodove.

● Statički QR kodovi: Ovi kodovi čuvaju fiksne informacije koje se ne mogu promijeniti jednom stvaranju. Na primjer, ako stvarate QR kod koji sadrži URL, taj URL će uvek biti povezan sa tim kodom.

● Dinamički QR kodi: To vam omogućava da editirate sadržaj (npr. URLs ili tekst) čak i nakon štampanja ili podeljenog QR koda. Dinamički kodovi su fleksibilniji i često se koriste za marketinške kampanje, gde bi se meta URL ili poruka mogla promijeniti tijekom vremena.

ograničenja podataka i korekcija greška QR kodova

QR kodovi mogu da sačuvaju do 3000 znakova teksta, ali što više čuvaju podatke, što je kompleksniji kod postaje. QR kodovi koriste mehanizam korištenja grešaka kako bi omogućili da se oporavi podaci čak i ako je dio koda oštećen ili zaštićen. Ovo je posebno važno za korištenje vanjskih ili na pakiranje proizvoda gde bi se moglo pojaviti obuka i suza.

Za skupljanje, versatibilnost QR kodova ih čini neophodnom alatom za modernu komunikaciju i dijeljenje podataka.

Od jednostavnih URL-ova do kompleksnih podataka poput kontaktnih informacija ili Wi-Fi kreditnosti, postoji širok opseg za ono što se može čuvati u tekstu QR koda URL-a. Poduzeća i pojedinci isto mogu koristiti od olakšanja upotrebe i prikladnosti kodova QR-a.

Da biste počeli da stvarate vaše QR kodove besplatno, posjetite naš QR kodni generator i stvorite posebne QR kodove za vaše posebne potrebe.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111