Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Исправљање грешке КР кода: Зашто је важно за поуздано скенирање КР кода
2024-09-25

QR kodovi su svuda korišteni za sve od marketinga do pakovanja proizvoda. Jedan razlog za njihov široki uspeh je njihova izgrađena korekcija QR koda greške. Ova funkcija osigurava da čak i ako je QR kodeks oštećen, nepravedno ili djelomično obscuren, još uvek može da se skenira tačno.

Šta je QR kodiranje greške?

QR kodiranje greške je mehanizam koji omogućava da se QR kodiranje skenira čak i ako je dio toga oštećen ili nestao. To se postiže uključujući dodatne podatke u QR kod, koristeći napredni algoritam poznat kao korekcija greške Reed-Solomon. Ova tehnologija osigurava da ako se dio QR koda izgubi, skener može i dalje oporaviti i interpretirati podatke.

Поправка грешка дешава као сигурна мрежа за QR кодове. Čak i ako su dijelovi prljavi ili ogrebani, ugrađeni podaci se često mogu čitati, ovisno o težini korištenog nivoa štete i korištenja greška.

Kako QR kodiranje greške radi?

QR kodovi su izgrađeni koristeći male kvadrate zvane "moduli". Svaki modul ima komad informacija. Kada stvarate QR kod, dodaju se dodatni podaci u ovi moduli, koji se kasnije može koristiti za popravak grešaka. Ovi podaci omogućavaju rekonstrukciju kada je QR kod oštećen.

Proces korekcije grešaka vodi se algoritam Reed-Solomon, koji se takođe koristi u CD-ovim, DVD-ovim i drugim tehnologijama u kojima je ključno obnovljivanje podataka.

Nivo korištenja greške QR koda

Postoje četiri različite nivoe korekcije QR koda greške, svaka pruža različite stepenice zaštite. Što je više nivoa, više podataka se može vratiti od oštećenog QR koda.

Međutim, veća korekcija greške takođe povećava kompleksnost koda QR-a, čini ga gustijim i težim skeniranjem iz daljine.

1. Nivo L (nisko): Vraćaju se do 7% izgubljenih podataka. Ova nivo je odgovarajuća za QR kodove u čistim, niskim rizičnim okolinama, poput unutrašnjih prostora ili na sajtovima.

2. Nivo M (srednji): Prikupljanje do 15% izgubljenih podataka. Ovaj nivo dobro radi za štampane materijale gde se očekuje neke obuke i suze.

3. Nivo Q (kvartal): Vraćaju se do 25% izgubljenih podataka. Ovo je idealno za pakiranje proizvoda, gde bi QR kodovi mogli doživjeti umjerenu rukovanje ili izloženost.

4. nivo H (visoka): Prikupljanje do 30% izgubljenih podataka. Koristite ovu nivo za visoko rizične okoline, poput signala izvana, gde je šteta od vremena, sunčevog svetla ili vandalizma zabrinutost.

Pravi nivo korekcije greške zavisi od vašeg posebnog slučaja upotrebe. Na primjer, ako štampate QR kod na proizvod koji će biti izložen elementima, preporučuje se viši nivo korekcije grešaka (Q ili H) kako bi se osiguralo da ostane skenirajuće.

QR korekcija greške kod.png

Zašto je QR kodiranje greške važno

Primarni razlog za korištenje greške QR-a je neophodno što čini vaš QR kod pouzdan pod manjim od idealnim uvjetima. Evo nekoliko scenarija u kojima je kritična korekcija greške:

●  Advertizacija izvana: Billboards i posteri mogu biti izložena kišom, direktnom sunčevom svjetlu ili fizičkom oštećenju. Korekcija greške na visokom nivou osigurava se da čak i ako je QR kodeks djelomično oštećen, još uvek može biti skenirana.

●  Pakovanje proizvoda: QR kodovi štampani na pakiranju mogu biti ogrebani ili krijumčareni tokom transporta i rukovanja. Sa srednjom do visokom korekcijom greške, kodovi još uvek mogu funkcionisati kako je navedeno.

●  QR Code Public Signage: U gužvenim područjima, delovi QR koda mogu blokirati objekti ili ljudi. Korekcija grešaka omogućava da se QR kod èita, èak i ako nije potpuno vidljiv.

Izaberanje desne nivoe korekcije greške QR koda

Izabranje pravog nivoa korekcije greške QR-a je ključ za balanciranje trajanosti i skeniranje. Evo nekih saveta da vam pomogne da donesete pravu odluku:

1. Indoor vs. Outdoor Use: If your QR code will be displayed in a controlled indoor environment, such as a retail store or on a website, a lower level of error correction (L or M) is sufficient. Za korištenje izvana, veća nivoa (Q ili H) su bolji izbor.

2. Testiranje: Uvek testirajte svoj QR kod u okolinu gde će se koristiti. Pobrinite se da ispravno skenira i razmotri potencijalne izvore štete, kao što su rešenje ili ekološki faktori.

3. Veličina i gustina: zapamtite da veća nivoa korekcije grešaka čini QR kod kompleksniji. To znači da QR kod postaje gustiji i zahteva više prostora. Ako je šifra previše mala ili u nastavku niskog kontrasta, možda je teže skenirati. Zato osigurajte veličinu i kontrast odgovaraju za okolinu.

Praktične tipke za efektivno korištenje QR koda

●  Dizajnirajte pažljivo: izbegavajte prekomplikovanje vašeg QR koda dodajući previše dizajna ili koristeći visoki nivo korekcije grešaka ako nije potrebno. Jednostavnost pomaže da osigura bolju stopu skeniranja.

●  Monitor i aktualizacija: Uvek prati kako dobro izvode vaši QR kodovi. Ako vaši korisnici prijave teškoće skeniranja njih, razmotrite preobraćanje nivoa korekcije grešaka ili drugih dizajnskih elementa.

●  Izaberite profesionalni generator QR koda: besplatni generator online QR koda će vam dati potpunu kontrolu nad nivoima korekcije grešaka, osiguravajući da možete stvoriti QR kodove koji ispunjavaju vaše specifične potrebe.

Da bi ponovo shvatio kako korištenje QR kodova greške radi ključno je za stvaranje trajnih, pouzdanih kodova koji mogu podnijeti štetu ili smetnju.

Da li stavljate QR kod na proizvod, bilbord ili komad tržišnog materijala, koristeći ispravnu nivo korekcije grešaka osigurava da će vaš kod funkcionisati kako je naveden, čak i pod izazovnim uvjetima.

Koristivši generator QR koda koji nudi fleksibilnost u biranju nivoa korekcije grešaka, možete osigurati da će vaši QR kodovi ostati skenirani i efikasni.

Uzmite vremena da odaberete pravu korekciju greške za vašu specifičnu aplikaciju, i uvek testirajte vaše kodove u uvjetima prije nego ih rasporedite.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111