Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Kako da uhvatimo Indijske Barkode? Potpuni vodič
2024-09-24

U Indijskom brzom proširenju tržišta, barkodi su postali ključni alat za poduzeće svih veličina.

Bilo da ste lokalni trgovac ili izvoznik koji cilja da stigne do globalnih tržišta, imajući pouzdan i priznat indijski barkod proizvoda je ključno za glatke operacije, praćenje proizvoda i ispunjavanje domaćih i međunarodnih trgovinskih pravila.

Ovaj vodič će objasniti kako dobiti vaše proizvode barkodirane u Indiji, različite vrste barkoda dostupne, i primjere kako se koriste u raznim industrijama.

Šta je Indijanski Barkod?

Indijski barokod proizvoda je jedinstven identifikator koji je dodijeljen proizvodima ili proizvodnjima ili prodanom u Indiji.

Ovi barkodi, obično slijedeći EAN-13 (Europski broj članaka), zasnovani su na međunarodnim priznatim standardima koje je postavila GS1. GS1 Indija je odobreno tijelo odgovorno za izdanje i održavanje tih barkoda u zemlji.

Evo primjera standardnog broja barkoda indijskog proizvoda: 8901234567890.

Kada dobijete barkod kroz GS1 Indiju, uključuje broj globalnih trgovinskih predmeta (GTIN), koji je kodiran u samom barkodu. GTIN pomaže poduzetnicima i malopravdavcima širom sveta da identifikuju vaše proizvode na standardizovan način.

Ovaj sistem je posebno važan za indijske poduzeće koji izvode svoju robu jer se šifra proizvoda iz Indije GS1-a prihvata globalno, omogućavajući glatko upravljanje inventorima, autentifikaciju proizvoda i carinsku dozvolu.

Kako da se uhvati barakodi indijskih proizvoda: proces GS1 Indije

Dobivanje barkoda napravljenog u Indiji za vaše proizvode uključuje jednostavan proces kroz GS1 Indiju. Evo kako radi:

1. Registriraj se sa GS1 Indijom

Poènite sa registracijom vašeg posla sa GS1 Indijom. Posjetite zvanični web stranicu GS1 Indije i ispunite online aplikacijski oblik. Bićete potrebni da podnete detalje kao što su vaše poslovno ime, adresa i broj proizvoda koje namjeravate barkodirati.

2. Izaberite paket na Vašim potrebama

GS1 Indija nudi različite planove potpisivanja na temelju broja proizvoda (SKU) koje želite barkodirati.

Za manje poduzeće je dostupan paket nižeg nivoa koji pokriva do 100 proizvoda. Veliki poduzetnici sa višestrukim SKU-ima će trebati veći potpis koji sadrži nekoliko hiljada barkoda.

3. Dajte GTIN Vašim proizvodima

Nakon registracije, GS1 Indija će odrediti jedinstvene GTIN svakom od vaših proizvoda. Svaka varijacija vašeg proizvoda bilo po veličini, boji ili težini, zahteva vlastitu GTIN, osiguravajući da je svaki proizvod individualno praćen.

4. Generiraj Barcode

Kada dobijete GTIN, možete stvoriti barkode za vaše proizvode koristeći softwarske alate ili online barkode generatore. Prikladna opcija je slobodan generator barkoda, koji omogućava poduzećama da brzo i efikasno stvore barkode EAN-13. Pobrinite se da je šifra jasno štampana na etiketama proizvoda za lako skeniranje.

EAN barcode generator.png

5. Održavanje i obnovivanje Barcode

GS1 Indija zahteva godišnju nagradu za obnovu kako bi održala vrijednost vaših barkoda. Uvjerite se da je vaš potpis održan u novim trenutcima, jer istekljeni barkodi mogu uzrokovati probleme tijekom isporuke, skeniranja maloprodajstva ili podsećanja proizvoda.

Обједни типове баркода користени у Индији

Indijski poduzetnici primarno koriste dve vrste barkoda:

● EAN-13 (broj evropskih članaka): Ovo je najširoko korišteniji barkod u Indiji, posebno za tržne proizvode. Kod 13-cifera osigurava kompatibilnost sa globalnim malopravnim sistemima, čineći ga preferiranim izborom za poduzeće koje izvoze proizvode ili prodaju u malopravnim trgovinama.

● UPC (Univerzalni kodeks proizvoda): Iako su uglavnom korišteni u Sjedinjenim Državama i Kanadi, neki indijski kompaniji odlučuju za UPC barkode kada su eksportirali na sjevernoameričke tržište.

Osim toga, QR kodovi postaju popularni u Indiji zbog posebnih slučajeva korištenja, poput mobilnih plaćanja, promocija proizvoda, ili povezivanja klijenata sa dodatnim informacijama o proizvodima putem pametnih telefona.

Пример баркода индийских продуктов

Indijski barodi proizvoda za rukavice.jpg

1. Eksport tekstila i rukografa

Indijske tekstilne i rukavice su globalno poznate, a mnogi poduzetnici su usvojili indijske barkode za olakšanje glatkog izvoza.

Na primjer, kompanija koja je osnovana na Jaipuru specijalizirala ručne tkanine suočavala se sa izazovima sa upravljanjem međunarodnim brodovima i carinima.

Impliciranjem kodova GS1 Indije, kompanija bi mogla streamlinirati svoj izvozni proces. Barkodi EAN-13 omogućili su carinskim službenicima u Evropi da brzo skeniraju i identifikuju robu, smanjuju kašnjenja i osiguraju da pošiljke na vrijeme dostignu mušterije.

Barkodi su takođe pomogli kompaniji da upravlja svojim inventorima, omogućavajući joj da prati serije tkanina od proizvodnje do isporuke.

2. Farmaceutical Industry

U brzom farmaceutskom sektoru Indije, barkodi imaju kritičnu ulogu u osiguranju sigurnosti proizvoda i ispunjavanja međunarodnih zdravstvenih pravila. Farmakeutičke kompanije koriste barkode ne samo da prate pošiljke, već i da bi osigurali da proizvodi ispunjavaju globalne sigurnosne standarde.

Na primjer, farmaceutska kompanija bazirana na Hyderabadu izvozi recept na tržište Evrope i SAD-a. Koristeći barkode napravljene u Indiji koji ispunjavaju standarde GS1, kompanija osigurava da njegovi proizvodi mogu biti praćeni kroz cijeli lanac opskrbe, smanjujući rizik od lažnih droga u tržištu.

3. E-komercija i Online Retail

Barkodi su ključni u sektoru e-trgovine, gde su precizno upravljanje inventorima i praćenje proizvoda ključno važni.

Na primjer, elektronski trgovac u Bengaluru koji prodaje telefonske pristupnice u Amazonskoj Indiji koristi indijske barkode za osiguranje da njihovi proizvodi budu ispravno praćeni kroz Amazonsku mrežu ispunjavanja. Barkodi ne samo omogućavaju Amazon da upravlja svojim dionicama, nego takođe pomažu malopravniku da održi tačne podatke o svojim izvodima i prodajima.

U brzinom svijetu internetskog maloprodajnog trgovina, ta tačnost poboljšava iskustvo mušterija smanjujući šanse grešaka u isporuci proizvoda ili povratku.

Kosta registracije za Barcode u Indiji

Koštanje dobivanja barkoda indijskog proizvoda zavisi od veličine i potrebe vašeg posla. GS1 Indija nudi fleksibilne strukture ceniranja na temelju broja potrebnih barkodova:

● Mali poduzetnici: Za kompanije s manjim proizvodima, GS1 Indija nudi pakete počevši oko 5.000– ₹ 10.000 ($60-$120) godišnje, koja pokriva 100 barkoda.

● Srednji poduzetnici velikih poduzeća: Za veće poduzeće koje zahtevaju više od 100 barkoda, troškovi mogu da se udare od ‚30.000 do ‚1.00.000 ($ 359-$1197) godišnje, ovisno o skali operacije i broju potrebnih barkoda.

Osim toga, Indija GS1 zahteva godišnju naknadu za obnovu za održavanje registracije barkoda.

Napravi Barcode Online za Free.png

Za poduzeće koje žele učinkovito funkcionirati na današnjem konkurentnom tržištu je neophodno osvojiti indijski barkod proizvoda. Od lokalnih maloprodajnika do globalnih izvođa ča, barkodi pružaju brz i pouzdan naèin da prate proizvode, upravljaju inventarijama i ispunjavaju međunarodne trgovinske regulacije.

Za poduzeće koji pokušavaju jednostaviti proces, alati poput generator a barkoda nude prikladno i pouzdano rješenje za stvaranje odgovarajućih barkoda za vaše proizvode.

Registrirajući GS1 Indiju i provedeći barkode, vaš posao može osigurati glatke operacije, smanjiti greške i izgraditi povjerenje klijenata, bilo da prodaje u Indiji ili u inostranstvu.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111