Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Šta se zovu Skeneri Barkoda? Tipovi, funkcije i upotrebe objašnjene
2024-09-24

Kako se zovu Barcode Scanners?

Kada razgovaramo o tehnologiji koja streamlinira inventar, provjeru ili pošiljke, skeneri barkoda se često pojavljuju.

Ali tehnički, kako se zovu skeneri barkoda? Obični uslovi uključuju čitače barkoda, skeniranje uređaja ili jednostavno skeniranje. Ovi uređaji dekodiraju informacije uključene u barkode i nahranjuju te podatke u kompjuterski sistem, smanjujući ljudsku grešku i ubrzavanje operacija.

Ispitajmo različite termine i vrste skenera barkoda, kako rade, i njihovu bitnu ulogu u različitim industrijama.

Обједни имена за сканере баркода

Kada pitate šta se zovu skeneri barkoda, možda biste se susreli s a nekoliko alternativnih imena, svaki naglašavajući drugačiji aspekt funkcije uređaja ili dizajna:

● Barkodski čitač: Generalni termin za bilo koji uređaj koji dekodira barkode. Ovo se odnosi na rukovanje ili stanične modele.

● POS (Point of Sale) Scanner: Ovaj term in se često koristi u malopravnim okruženjima, gdje su skeneri integrisani sa POS sistemima.

● Izglednik: Posebna vrsta skenera koja uhvati barkoda kao sliku umjesto da koristi tradicionalnu lasersku tehnologiju. Ovo je posebno korisno za čitanje 2D barkoda poput QR kodova.

● Skener Barcode za ruke: široko korišteni termin za prenosive skenere koje radnici mogu lako nositi. Ovo je često u upravljanju inventarijama i skladištu.

Bez obzira na specifičnu terminologiju, svi ovi uređaji služe istu svrhu: brzo i precizno tumačiti podatke o barkodu.

Типове сканера баркода

Razumevanje različitih vrsta skenera barkoda pomaže vam da odaberete najbolju opciju na osnovu vaših potreba industrije. Svaka vrsta skenera koristi različite tehnologije za čitanje i proces barkoda:

1. Laserski skeneri

Laserski skeneri su najširoki korišteniji tip skenera barkoda. Oni rade projektirajući tanku lasersku zraku koja se kreće preko barkoda.

Kako laser odražava crne i bijele linije barkoda, skener èita odraženo svjetlo da dekodira informacije. Ovi skeneri su poznati da su pouzdani, brzi i efikasni u čitanju barkoda iz različitih udaljenosti, što ih čini najboljim izborom u trgovini i skladištu.

2. CCD (skeneri sa opterećenim uređajem) Name

CCD skeneri, takođe nazivaju linearne slike, uhvate cijeli barkod odmah koristeći višestruke svetlosne senzore. Za razliku od laserskih skenera, koji skeniraju jednu liniju po jednom trenutku, CCD skeneri odmah pročitaju cijeli barkod.

Poznati su za njihovu izdržljivost i pouzdanost, posebno u okruženjima gde se barkodi često moraju skenirati, kao u terminalu prodaje.

3. 2D skeneri slika

2D skeneri slika koriste naprednu tehnologiju da uhvati sliku barkoda, čini ih visoko versatilnim. Ovi skeneri mogu pročitati i 1D i 2D šifre, kao što su QR kodi, koji čuvaju više podataka od tradicionalnih šifre. Zato što 2D skeneri slika mogu pročitati barkode iz bilo kog ugla, idealni su u situacijama gdje su brzina i fleksibilnost bitna, poput zdravstvene zaštite i logistike.

2D skener barkoda.png

4. Omnidirekcijski skeneri

Često su pronađeni u prodavnicama namirnica i malopravnim okolinama, svedirektivni skeneri projektiraju više laserskih linija na svim smjerima. To im omogućava da skeniraju barkode bez potrebe savršenog poravnanja između barkoda i skenera.

Omnidirektivni skeneri ubrzavaju proces provjere, čineći ih vrlo vrijednim u brzopakovanom malopravnom okruženju.

Kako skeneri barkoda rade

Svi skeneri barkoda deliju sličnu operacionu strukturu, uprkos svojim različitim tehnologijama:

1. Svjetla emisija: skener emituje zrak svjetlosti, koji je ili laser ili LED, ciljani na barkod.

2. Reflekcija i uhvatiti: svjetlo odražava šifru i vrati se u skenerov senzor. Bijeli prostori u barkodu odražavaju svetlost, dok ga crni rešetki apsorbuju.

3. Dekodiranje: Senzor pretvara odraženo svetlo u električni signal. Skenerov dekoder procesira ovaj signal i prevodi ga u čitajuće informacije, koja se posla na kompjuter ili POS sistem.

Ovaj proces se dešava za milisekunde, omogućavajući brz, tačan ulaz podataka bez ljudske greške.

Попуљена употреба баркодских сканера

Barkodski skeneri su neophodni alati u mnogim industrijama, svaki koji zahteva različite karakteristike ovisno o aplikaciji. Ispod su specifični primjeri kako se koriste skeneri barkoda:

1. Retail

U malopravnom tržištu se skeneri barkoda koriste na proračunalima kako bi brzo skenirali proizvode i dobili informacije o cenama.

Integracija sa POS sistemima znači da se transakcije efikasno obrađuju, smanjujući vreme čekanja za mušterije. Barkodski skeneri takođe pomažu u upravljanju inventarijama, osiguravajući da se nivo dionica aktualizuje kada se prodaju objekti.

2. zdravstvena briga

U bolnicama i klinicima skeneri barkoda imaju ključnu ulogu u sigurnosti pacijenata i upravljanju lijekovima. Skeniranje zglobova pacijenata i barkoda za lijekove pomaže da spriječi greške u administraciji, osiguravajući pravog pacijenta da dobije pravu lek na tačnoj dozi.

Osim toga, skeneri se koriste za praćenje medicinskih zaliha i opreme, poboljšanje općeg operativnog efikasnosti zdravstvenih objekata.

3. Skladište i logika

skladišta se teško oslanjaju na skenere barkoda kako bi upravljali inventarijama, pratili pošiljke i osigurali ispunjavanje tačnog reda. Skeneri pomažu smanjiti šanse da biraju greške i osiguraju aktualizacije stvarnog vremena inventara.

Logističke kompanije koriste sisteme skeniranja barkoda za praćenje paketa, osiguravajući da se svaki paket računa za vreme svog putovanja.

4. Proizvodnja

U proizvodnji, skeneri barkoda prate dijelove i materijale na različitim fazama proizvodnje procesa.

Skenirajući barkode, proizvođači mogu osigurati kontrolu kvalitete, pratiti produktivnost i pratiti pokret komponenta kroz liniju sastanka. Ovi podaci su ključni za optimizaciju toka rada i održavanje efikasnosti lanca opskrbe.

5. Biblioteka

U bibliotekama se skeneri barkoda koriste da upravljaju posuđivanjem i vraćanju knjiga. Svaka knjiga i pozajmica su određena jedinstvena barkoda, koja potakne proces provjere i provjere i drži inventar biblioteke tačno i do sada.

Napravi Barcode Online za Free.png

Za sažetak, odgovor na skenere barkoda koji se zovu ovisi o njihovoj specifičnoj aplikaciji, s uslovima poput čitača barkoda, skenera POS-a i slikara koje se uobičajeno koriste. Svaka vrsta skenera barkoda ima jedinstvene karakteristike koje su dizajnirane da ispuni zahteve različitih industrija, od malopravnog do zdravstvenog zdravlja.

Izabranje pravog skenera barkoda je samo jedan deo procesa. Pre skeniranja, trebaš način da stvoriš svoje barkode. Slobodan generator barkoda omogućava poduzećama da proizvode barkode za proizvode, inventar ili praćenje imovine lako.

online barcode generator.png

Koristeći generator online barkoda pored odgovarajućeg skenera barkoda, možete osigurati tačni ulaz podataka, streamlinirane operacije i ukupno poboljšanu poslovnu efikasnost.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111