Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Kako da spot i sprijeèi skeniranje lažnog QR koda?
2024-09-13

Kako identificirati i izbegavati skeniranje lažnog QR koda

Povećanje lažnih QR kodova učinilo je kritičnim da korisnici nauče kako da primete te lažne kodove i izbjegavaju potencijalne rizike. U ovom članku, razgovarat ćemo o lažnom QR kodu, kako da ga identifikujemo i dijelimo savjete da ostanemo sigurni dok se interakcija sa QR kodovima.

Šta je točno lažni QR kodeks?

Lažni QR kodeks je lažni ili lažni QR kodeks koji je stvoren zlonamjernim namerom. Baš kao legitimni QR kodovi, lažni QR kodovi vas upućuju na web sajt ili aplikaciju kada se skenira, ali to obično vodi do štetne ili lažne destinacije.

Ove destinacije mogu uključiti trgovine veb sajtovima, zlonamjerne aplikacije, ili lažne portale plaćanja, gdje se mogu ukrasti vaši lični podaci ili finansijske informacije.

Iako sami QR kod može izgledati bezopasno, rizici povezani sa lažnim QR kodom mogu biti značajni:

● Napad otkucaja: preusmjerenje korisnika na lažne veb sajtove dizajnirane za prikupljanje osjetljivih informacija.

● Preuzimanje malvera: instaliranje štetnih softvera na vašem uređaju bez vašeg znanja.

● Finansijska prevara: provjeravanje korisnika u plaćanju ili pružanje finansijskih detalja o lažnim platformama.

Zbog bezobzirnog načina na koji QR kodovi funkcioniše, korisnici često ne misle dvaput o skeniranju njih, zato su lažni QR kodovi postali popularna taktika za sajber kriminalce.

Обични типове фалшиви QR кодове

1. Tamperirani QR kodovi u javnim prostorijama: između između ponekad između legitimnih QR kodova pokrivajući ih lažnim QR kodom PNG. Ovo se često dešava na mjestima poput restorana, parkirališta metra ili javnih postera gde će ljudi vjerojatno skenirati bez pažljivog provjere izvora.

2. Digitalne izmene kroz e-mailove i poruke teksta: prevarant može poslati lažnu QR kodsku sliku putem e-maila ili poruke teksta, tvrdi da ponudi diskonte ili nagrade. Skeniranje koda može dovesti do fizičkih sajtova koje izgledaju legitimno, ali su dizajnirane da ukrade lične ili finansijske informacije.

3. Izmjeri plaćanja: portali lažnih plaćanja su sve veći povezani sa lažnim prevarom qr koda, posebno na mjestima gdje su postale popularne bezkontaktne plaćanja. Prokletnik zamjenjuje legalni QR kodeks poslovanja lažnim, uzrokujući mušterije da nepoznato prenose novac na račun prevaranta.

Kako identificirati lažni QR kodeks?

Identifikacija lažnog QR koda može biti teško jer su vizualno identični stvarnim. Međutim, neki jasni znakovi koji mogu da vam pomognu da izbegnete prevarenje:

1. Tražite znakove fizičkog otvaranja

Ako skenirate QR kod u javnom prostoru, pogledajte pažljivo da vidite da li šifra izgleda kao naljepnik stavljen preko drugog QR koda. Skaleri često stavljaju lažne QR kodove preko legitimnih korisnika da preusmjere korisnike na lažne veb sajtove.

Na primer, promenili QR kodovi na parkingu postali su zajednički metod prevarenja korisnika u lažne portale plaćanja.

2. Провери URL пре привати акцију

Nakon skeniranja QR koda, obratite pažnju na URL stranicu na koju vam upućuje. Zapravni QR kodeks će obično dovesti do domena koja odražava znak ili uslugu.

Lažni QR kod može vas uputiti na URL sa nasumičnim brojevima, čudnim likovima ili domenu koja ne odgovara očekivanom izvorom (npr. paysecure123.xyz; umjesto paypal.com. Uvek provjerite dvostruko prije ulaska u bilo koju osobnu ili finansijsku informaciju.

3. Tražite HTTPS i sigurnosne indikatore

Legitiraju veb sajtove obično koriste sigurne HTTP veze (navedene od "https://" u adresi i ikonu za ključanje). Ako sajt povezan sa QR kodom nedostaje ovaj sigurni protokol, to bi mogao biti lažni QR kodeks koji vas vodi na bezbedan sajt.

4. Budite oprezni sa nepoliciranim QR kodovima

Ako primite QR kod kroz neočekivan e-mail, poruku o tekstu ili poštu socijalnih medija, budite izuzetno oprezni. Izmjerenici često koriste nepolicirane poruke za raspodjelu lažnih QR kodova, što ih čini da se pojavljuju kao da dolaze iz vjerne organizacije. Izbjegavajte skeniranje QR kodova iz izvora koje niste upoznati ili ne tražite.

5. Koristite sigurnosni softver za skeniranje QR kodova

Neke mobilne sigurnosne aplikacije dolaze sa izgrađenim QR kodskim skenerima koji mogu pomoæi da otkriju zloèine veze prije nego što ih otvorite. Ove aplikacije provjere URL za vas i pružite upozorenje ako se sajt smatra bezbednim.

Ovaj dodatni sloj bezbednosti može pomoći da zaštiti prevare uključujući lažne QR kodove PNG slike ili pokušaje da se pridruži.

Primjeri lažnih QR kodova

Пример 1: Масла ресторанта

Tokom pandemije, mnogi restorani su se prebacili na menuje QR koda kako bi smanjili fizički kontakt. Skaleri su iskoristili ovo stavljanjem lažnih QR kodova na stolove.

Klijenti, bez obzira na prevaru, skenirali bi šifru, samo da bi se odvedli na lažni sajt koji je imitirao sistem plaćanja restorana. Korisnici koji su ušli u njihove informacije o plaćanju pronašli su da su im bankovni računi odstranjeni.

Пример 2: Маска паркинга метра

Popularna prevara uključuje stavljanje lažnih QR kodova preko zakonskih kodova parkinga. Kada korisnici skeniraju šifru za plaćanje parking a, oni su upućeni na lažnu stranicu plaćanja. To ne samo rezultuje izgubljenim novcem, nego može dovesti do daljnjih finansijskih prevara ako se informacije o kreditnoj kartici korisnika čuvaju.

Parking Meter Scam.png

Najbolja vježba za izbjegavanje lažnih QR kodova

1. Samo skeniraj pouzdane QR kodove

Kad god je moguće, skeniraj samo QR kodove iz povjerenih izvora. Ako niste sigurni u izvor, proverite ga prije skeniranja. Na primer, u restoranu, pitajte osoblje da li je obezbeđeni QR kodeks legitiman.

2. Ručno uvedite URLs kad je moguće

Ako vam QR kod uputi na web stranicu, razmislite da ručno upišete adresu web stranice u vaš pretraživač umjesto skeniranja koda. To je posebno važno kada se bavi finansijskim ili osetljivim transakcijama, jer eliminiše rizik da se preusmjeri na lažno mjesto.

3. Generiraj QR kodove sigurno

Ako morate stvoriti QR kod za biznis ili ličnu upotrebu, uvek koristite povereni i online QR kodni generator. Ovo osigurava da su vaši QR kodovi sigurni i da se ne može manipulirati sajber kriminalci.

verovan online QR kodgenerator.png

Zaključavajući, sa povećanjem korištenja QR koda, prijetnja da se susreću sa lažnim QR kodom je stvarna. Ključ da ostaneš na sigurnom je opreznost.

Uvek provjerite izvor QR koda, provjerite URL kojem vam upućuje, i budite oprezni kada skenirate kodove na javnim mjestima. Prateći ove sigurnosne savjete, možete znatno smanjiti rizik od padanja žrtve u QR kodne prevare.

Za one koji moraju stvoriti QR kodove za biznis ili ličnu upotrebu, siguran QR kodni generator može pružiti mir uma. Pravljenje kodova iz pouzdane platforme osigurava sigurnost i integritet vaših QR kodova, čuvajući vas i vaše mušterije bezbedne od zločestih napada.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111