Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Kako provjeriti datum isteka korištenja baroda?
2024-09-19

Barkodi se široko koriste preko industrija za upravljanje proizvodima, ali mogu raditi više nego samo prikupljati informacije o cenama.

U nekim industrijama, posebno hrane, farmaceutske proizvode i kosmetike, barkodi sadrže kritične podatke poput broja serija, proizvodnje detalja i datuma isteka.

Koristeći datum isteka barkoda pomaže poduzećima da prate život proizvoda i da se osiguraju da ne prodaju ili koriste isteke stvari.

Ovaj članak će istražiti kako možete provjeriti datume isteka iz barkoda, vrste barkoda koji podržavaju ovu funkcionalnost i kako poduzeća mogu koristiti od provedbe takvih sistema. Takoðe æemo pružiti savete o stvaranju barkoda sa datumom isteka i poboljšanju procesa upravljanja proizvodima.

Šta je datum isteka Barcode?

Datum isteka je šifra barkoda koja sadrži ne samo jedinstven broj identifikacije proizvoda, nego i važne podatke kao što je datum isteka proizvoda. Iako ne nose sve barkode ove informacije, određeni tipovi su specifično dizajnirani da održe podatke povezane sa istekljanjem, olakšaju se upravljanje inventarom i osiguraju kvalitetu proizvoda.

Ove vrste šifre obično se nalaze na:

● Hrana i piće: proizvodi sa ograničenim životom police.

● Farmaceutical: lijekovi i medicinski uređaji sa kritičnim datumom isteka.

● Kosmetika: proizvodi kože koje mogu da se smanjuju tokom vremena.

Barkodi poput GS1-128 i DataMatrix mogu kodirati datume isteka jer imaju dovoljno kapaciteta podataka da čuvaju dodatne informacije izvan identifikacije proizvoda. Datum isteka je kodiran u određenom formatu koji se može pročitati skeneri barkoda.

Kakve vrste baroda uključuju datume isteka?

Iako ne uključuju sve barkode informacije o datumu isteka, postoje specifične tipove koje su dizajnirane za čuvanje tih podataka:

1. GS1-128 (ranije UCC/EAN-128)

GS1-128 barcode može kodirati datume isteka zajedno sa brojevima serije i drugim važnim podacima koristeći Identifikatore aplikacije (AI). Za istekanje datuma, koristi se AI 17, slijedi datum u formatu YYMMDD.

Skladište koja upravlja uništenom hranom koristi GS1-128 barkode na svakom paletu. Kada se skenira, sistem čita datum isteka, omogućavajući radnicima da prioritišu dionice.

Пример:

Industrija: hrana i piće, ljekarnice.

Korisnost: efikasno upravljanje akcijama sa automatskim praćenjem datuma isteka.

2. DataMatrix kodovi

Kodovi DataMatrix su 2D barkodi često korišteni u farmaceutskoj industriji. Imaju velike količine podataka, uključujući datume isteka, čineći ih idealnim za malu pakiranje.

Пример:

Farmacija skenira šifre DataMatrix na lekovima kako bi proverila datum isteka prije dispenzacije, osigurala bezbednost klijenata.

Industrija: Farmaceutical, medicinski uređaji.

Korisnost: pouzdana u male veličine i oštećene etikete.

3. QR kodi

Iako se primarno koristi za digitalni sadržaj, QR kodovi mogu takođe čuvati datume isteka i detalje proizvoda.

Пример:

Kompanija za kosmetiku koristi QR kodove na pakiranju kako bi pružila datum isteka i detalje sastojaka koje mušterija mogu pristupiti skeniranjem svojih pametnih telefona.

Industrija: kosmetika, specijalna hrana.

Korisnost: Lako je potrošaèima da proveru datum isteka putem pametnih telefona.

4. EAN-13 sa dodatnim podacima

EAN-13 barkoda, obièno naðena na malopravnim proizvodima, može ukljuèiti datume isteka štampanja pored barkoda za brzu referenciju potrošača.

Пример:

Iz prodavnice trgovine otisci isteka roka pored EAN-13 barkoda na pakiranoj hrani, olakšavajući klijentima da potvrde svježe.

Industrija: Retail, prodavnice namirnica.

Korisnost: kombinacija je jednostavna skeniranja sa jasnim, ljudski pročitajućim datumom isteka.

5. Farmakoda

Farmakoda se koristi u farmaceutskom proizvodnju da bi pratili proizvodnju, iako su datumi isteka često povezani sa unutrašnjim sistemima, a ne direktno kodiranim.

Пример:

Farmakeutičke fabrike koriste farmakode kako bi se osiguralo da se proizvodi to čno prate, s datumom isteka koji se upravljaju u centralnoj bazi podataka.

Industrija: Farmaceutical.

Korisnost: povezuje proizvodnje podataka sa datumom isteka za regulatorno ispunjavanje.

Kako provjeriti datum isteka iz Barcode?

Ako se pitate kako provjeriti datum isteka po barkodu, evo korak po korak vodiča ovisno o alatima koje imate na raspolaganju:

1. Koristenje Barcode Scanner

Za poduzeće i skladište, skeneri barkoda sposobni za čitanje kodova GS1-128 ili DataMatrix su neophodni. Ovi skeneri dekodiraju podatke ugrađene u barkodu i mogu pokazati informacije kao što su broj serije proizvoda i datum isteka direktno na sistem.

2. Mobilne aplikacije za potrošače

Nekoliko mobilnih aplikacija sada omogućava potrošačima da provjere datume isteka po barkodu. Skeniranjem barkoda proizvoda sa vašim smartphone, možete izvući informacije o datumu isteka ako je kodirana u barkodu.

Aplikacije poput FoodKeeper i PharmaScan su primjeri koji se fokusiraju na hranu i farmaceutske predmete.

3. Ruèno provjeravam datume isteka otisaka

U nekim slučajevima, datum isteka se štampa pored barkoda u ljudskom formatu. Iako ne svaki barkod direktno kodira datum isteka, proizvođači često štampaju datum blizu barkoda za brzu referenciju.

4. Koristenje softvera za dekodiranje

Postoje različite rješenja softvera, poput GS1 Barkoda istraživanja ili sustava za upravljanje inventarijama, koje omogućavaju poduzećima da izvuku informacije o datumu isteka iz barkoda elektronički dekodirajući ih.

Ovo je posebno korisno za velike inventare gde bi ruèno praćenje bilo neprikladno.

Kako da stvorimo datum isteka?

1. Izaberite odgovarajuću tipu Barcode

Izaberite format barkoda koji podržava kodiranje datuma isteka, kao što je GS1- 128 ili DataMatrix. Ovi barkodi mogu podnijeti dodatne podatke izvan osnovne identifikacije proizvoda.

2. Informacije o ulaznom proizvodu

Kada proizvedete šifru, morat ćete uvesti ključne detalje proizvoda, uključujući datum isteka, u određeni format. Evo primjera tipičnog informacionog koda GS1-128 proizvoda:

Пример:

● Proizvod GTIN (broj globalne trgovine): 01234567890128

● Datum isteka: 2024-12-31

● Broj serije: ABC12345

U formatu GS1-128 barkoda, podaci bi izgledali ovako.

GS1 128 barcode generator.png

● (01) 01234567890128: (01) je Identifikator aplikacije za proizvod GTIN.

● (17) 241231: (17) je AI za datum isteka, nakon što je datum u formaciji YYMMDD (241231 = 2024-12-31).

● (10) ABC12345: (10) je AI za broj serije/partije, slijedi pravi serijski kod.

3. Generiraj Barcode

Kada informacija o proizvodu bude uvedena u generator barkoda, alat će stvoriti sliku barkoda koju možete skinuti i štampati na pakiranju proizvoda. Budite sigurni da testirate barkod sa skenerom kako bi potvrdili da su podaci, uključujući datum isteka, ispravno kodirani.

Пример изход:

Napravljeni barkod će pokazati proizvod GTIN, datum isteka (31. decembra 2024) i broj serije (ABC12345) kada se skenira.

U sažetku, uključujući datum isteka barkode u vaš sistem upravljanja proizvodima može značajno poboljšati učinkovitost praćenja inventara, osiguranja svježe proizvode i održavanja sigurnosti potrošača.

Napravi Barcode Online za Free.png

Bilo da ste proizvođa č, prodavač ili potrošač, naučili da proverite datum isteka po barkodu je korisna vještina koja može spasiti vrijeme i smanjiti otpad.

Ako ste poslovni, koristeći generator barkoda je jednostavan naèin za provedbu barkoda sa datuma isteka za vaše proizvode. Barkodnik vam može lako pomoći da stvorite barkode koji uključuju informacije o datumu isteka.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111