Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Šta je Kodabar i kako da ga stvorimo?
2024-04-07

Šta je Kodabar?

Kodabar, široko korištena linearna barkodska simbologa, je od svog uvođenja 1972. Pitney Bowes Corp. Kodabar se takođe poznaje kao USD 4, Kod 27, 2 od 7 koda ili Monarh, kao Kodabar NW7 u Japanu.

Kodabarova osnovna struktura je sastavljena od simboličnih znakova, svako od njih predstavlja sedam elementa: četiri rešetke i tri prostora.

Codabar includes four start and stop characters, represented by the letters A, B, C, and D. Any of these letters can be a start or stop character. Kodabar može kodirati ograničen set znakova i simbola, uključujući brojne cifre 0-9, nekoliko posebnih znakova i određenih alfabeta.

Ispod je primjer Kodabara.

Kodabar primjer.png

Napredak i nedostatak Kodabara

Prednost Kodabara je da je velika i jasno prostora, čineći ga jednostavnim skeniranjem, čak i kada je štampao standardni štampar. Kodabar je versatilni standard barkoda koji radi sa različitim štampačima, uključujući osnovne štampače točke matrice i kompleksne termalne štampače.

Kodabar ima nekoliko neprijatelja, uključujući ograničeni komplet karaktera i manji kapacitet skladišta u usporedbi sa novim simbolozima barkoda. Njegova ograničena kapaciteta skladišta znači da možda nije prikladna za aplikacije koje zahtevaju da se kodiraju više podataka. Kodabar postaje manje uobièajena i zamjenjuje se drugim, efikasnijim identifikacijom proizvoda.

Codabar VS. Code 39

Koja je razlika između Kodabara i Koda 39?

Kodabar i Kod 39 su i linearni simboli barkoda, značajno se razlikuju u njihovim setima karaktera i sposobnosti predstavljanja podataka.

Kodabar se koristi prvenstveno za kodiranje brojnih podataka i ograničeni set posebnih znakova. Za suprotno, Kod 39 omogućava kodiranje alfanumerijskih znakova pored brojnih podataka.

Osim toga, Kod 39 se slavi višem gustoćnošću podataka i sposobnošću predstavljanja kompletnog kompleta ASCII karaktera, čineći ga versativnijim za kodiranje širokog raspona vrsta podataka.

Aplikacije Kodabara

Za šta se koristi kod koda Kodabara? Krvne banke, biblioteka koriste Codabar, koja je zabilježena za njegovu jednostavnost i lakšu štampu.

1. Krvne banke

blood banks V1.jpg

Kodabarski barkodi se koriste za identifikaciju krvnih torbi i uzorka u krvnim bankama. Osigurajte odgovarajuće praćenje i praćenje tijekom procesa donacije i transfuzije.

Kodovi kodera se koriste za označavanje krvnih vrećica koje sadrže donirane krvne jedinice. Ovi barkodi pružaju kritične informacije i ostale važne podatke koje su potrebne da prate i prate putovanje krvnog proizvoda od donatora do transfuzije.

2. Biblioteka

Biblioteka.jpg

Biblioteke koriste kodove Kodabara kako bi efikasno upravljali svojim kolekcijama, olakšavali se identifikovati i organizirati knjige.

Kodovi kodiranja omogućavaju bibliotekama da provode često provjere inventara i ispravno prate lokaciju bibliotekskih objekata.

Osobljenici mogu pronaći izgubljene ili nestale elemente skenirajući barkode na bibliotekskim policama. Also, make sure the collection is structured and easily available to visitors.

3. Slips za uslugu dostavljanja vrata do vrata

Slips za vrata do isporuke vrata.jpg

Kodabarski barkodi na slipovima i pošiljkama se uobičajeno koriste usluga dostavljanja vrata do vrata za upotrebu u potvrđivanju praćenja i dostavljanja.

Pretpostavimo da ste naručili proizvod na internetu i odabrali dostavu vrata do vrata. Kada vam isporuci stignu na vrata, predstavljaju vam šifru Kodabara. Ovaj šifra služi kao jedinstven identifikator za vašu dostavu i sadrži važne informacije.

Kako da stvorim kodabar Barcode?

Korak 1: Izaberite slobodan kodabar Barcode Generator

Izaberite besplatni generator kodiranog kodera online.

Step 2: Enter Your Data

Ubaci podatke u barkod.

Codabar Barcode Generator.png

Korak 3: Generiraj Barcode

Nakon što uđete u vaše podatke, nastavite da stvorite kodiranje Kodabara. Kliknite na dugme "Stvorite barkode" da bi stvorili sliku barkoda na osnovu vaših podataka o ulazu.

Korak 4: Pripremite Barcode

Prilagodite opcije barkoda prema vašim potrebama. To može uključiti prilagodbu širine i visine barkoda i izabrati stil fonta.

Postavite kodabar Barcode.png

Step 5: Download the Barcode

Izaberite odgovarajući format datoteka za spašavanje slike šifre.

Skini Kodabar Barcode.png

Korak 6: Test the Barcode

Prije nego što koristite barkode u vašoj aplikaciji ili štampate ga na etiketama ili predmetima, pobrinite se da je čitljivo.

Koristite skener barkoda ili program skeniranja barkoda na vašem telefonu da skenirate proizvedeni kodirani barkod Kodabara i osigurate da se pravilno dekodira.

Practical Tips for Generating and Printing Codabar barcodes

Prateći te vodiče za generiranje i štampanje, možete poboljšati čitljivost i preciznost kodova Kodabara u raznim aplikacijama.

1. Generiranje pravila

X-dimenzija: Za kodiranje 11 cifre na inč, zadržite najmanje 0,0065 inča (0,165 mm).

Височина баркода: минимална височина је 5,0 mm или 15% ширине символа (исключив тишине зоне), каквото и да је веће.

Tišina zona: Barem 10 puta više od X-dimenzije na obje strane barkoda kako bi osigurala tačnu skeniranje.

2. Potrebe za štampanje

Da bi se osigurala tačna skeniranja, pridržavajte specifične zahteve kada štampaju etikete kodabara barkoda.

Za maksimalnu kontrastu, formirani šifre sa čistom crnom tintom protiv belog pozadina.

Uvjerite se da različita bela ili svetlosna granica okružuje šifru.

Use high-quality barcode label printers to ensure clear and readable printing.

Konačno, bez obzira da li u krvnim bankama, bibliotekama ili službama dostavljanja vrata do vrata, kodabarski barkodi omogućavaju postupke praćenja, identifikacije i upravljanja inventarijama. Kodabarski barkodi mogu biti lako stvoreni i štampani koristeći odgovarajući generator i štampač online barkoda.

Dobrodošli da istražite naš generator barkoda i prilagodite vaš barkod lakše!

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111