Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Razumevanje kodova GTIN-13: Format, korištenje i generacija Barcode
2024-07-11

Na međupovezanom globalnom tržištu, potreba za standardizovanom identifikacijom proizvoda je kritičnija nego ikada. Jedan od najširokih korištenijih sustava za ovu svrhu je GTIN-13.

Ovaj članak nudi potpuni pogled na GTIN-13, njegov format, korištenje u SAD-u, usporedbe sa drugim formatima GTIN-a i kako da stvori barkode GTIN-13 korištenjem generatora online barkoda.

Šta je GTIN-13?

GTIN-13, ili Globalni trgovinski element broj 13, je broj 13 broja koji se koristi međunarodno za jedinstveno identificiranje trgovinskih predmeta. Ovaj sistem nadgleda GS1, organizacija koja uspostavlja i održava globalne standarde za efikasne poslovne komunikacije.

Kod GTIN-13 je važno za praćenje proizvoda u raznim industrijama, osiguranje da se svaki predmet može jasno identifikovati, poboljšavanje upravljanja inventorima i povećanje ukupne efikasnosti lanca opskrbe.

Kakva je vrsta Barcode GTIN-13?

Tip barkoda za GTIN-13 je šifra EAN-13 (broj evropskih članaka). Ovaj barkod se široko koristi na međunarodnom nivou, posebno izvan Sjeverne Amerike, i kodira 13-ciferni kodeks GTIN-13, omogućavajući efikasnu identifikaciju proizvoda i skeniranje u malopravnim i snabdevačkim okolinama.

Mogu li koristiti GTIN-13 u SAD?

Da, GTIN-13 se može koristiti u SAD-u. Iako Sjedinjene Države primarno koriste GTIN-12 (obično poznate kao UPC), format GTIN-13 se takođe prepozna i prihvaća. To je posebno važno za kompanije koje rade na globalnoj skali, jer GTIN-13 olakšava međunarodnu trgovinu i identifikaciju proizvoda.

Kakav je Format GTIN-13?

Kod GTIN 13 sadrži 13 cifre, strukturiran kao sljedeće:

1. GS1 Prefiks: Prva tri cifre pokazuju zemlju organizacije članica GS1 koja je izdala broj. Važno je zapamtiti da ovaj prefiks ne ukazuje na zemlju porekla proizvoda.

2. Kompanija Prefiks: Ovi sljedeći brojevi su jedinstveni proizvođaču ili distribuitoru koji je dodijeljen GS1.

3. Po predstavi kompanije, ovi brojevi se koriste za identifikaciju specifičnih proizvoda.

4. Provjerite broj: konačni broj je broj provjere, računalo koristeći standardni algoritam, koji pomaže da osigura integritet i tačnost koda.

Kakva je razlika između GTIN-12 i GTIN-13?

Glavna razlika između GTIN-12 i GTIN-13 nalazi se u njihovoj dužini i upotrebi:

● GTIN-12: Ovaj 12-cifreni kod se uglavnom koristi u Sjevernoj Americi i sinonim je sa UPC-om (Univerzalni kodeks proizvoda). Uključuje 1-cifra.

● GTIN-13: Ovaj 13-cifra kodeks se koristi međunarodno i uključuje prefiks zemlje, čineći ga prikladnijim za globalnu trgovinu.

Uprkos ovim razlikama, obje formate GTIN služe istoj osnovnoj svrhe unikatne identifikacije proizvoda i mogu se koristiti međusobno sa odgovarajućim adaptacijama.

Kakva je razlika između GTIN-8 i GTIN-13?

GTIN-8 i GTIN-13 se koriste u različitim kontekstima na osnovu veličine i vrste proizvoda:

● GTIN-8: Ovaj kraći, 8-cifreni kod se obično koristi za male predmete gde je prostor za šifru ograničen. Manje je uobièajeno i korišæeno u specifiènim scenarijama.

● GTIN-13: Ovo je standardni 13-cifreni kod koji se široko koristi u raznim vrstama proizvoda i industrija. Njen duži format pruža više jedinstvenih kombinacija, èini je prikladnim za širi raspon proizvoda.

Kako da Generiše GTIN-13 Barcode?

Generacija GTIN-13 barkoda je lako kada koristi generator barkoda GTIN-13. Evo detaljnog vodiča:

1. Prihvatite kompaniju prefiks: registrirajte GS1 da dobijete jedinstven prefiks kompanije. Ovaj korak je ključni jer je deo vašeg GTIN-13.

2. Dodajte brojeve proizvoda: Koristeći prefiks vaše kompanije, dodajte jedinstvene brojeve svakom od vaših proizvoda.

3. Proračunajte broj provjere: iskoristite proračunar brojeva GS1 kako bi utvrdili poslednji broj vašeg koda GTIN 13.

4. Koristite Barcode Generator: posjetite slobodan online barcode generator i uvedite svoj GTIN-13 kod da bi stvorili barcode. Upravo će stvoriti sliku barkoda koju možete skinuti i koristiti na pakiranju proizvoda.

GTIN 13 Kod primjer.png

Koja je upotreba GTIN-13?

GTIN-13 se široko koristi u upravljanju lancem za tržište i snabdevanje za identifikaciju i praćenje proizvoda.

Ovaj 13-cifreni kodeks osigurava da svaki proizvod može biti jedinstveno identificiran globalno, olakšavanje efikasnog upravljanja inventarijama, tačnog praćenja prodaja i besmislene integracije u sisteme tržne tačke prodaje (POS).

Skenirajući GTIN-13 barkode, malopravnici mogu brzo dobiti informacije o proizvodima, smanjiti vremena provjere, minimizirati ljudske greške i održati tačne nivoe dionica.

Pored maloprodajnog, GTIN-13 je ključna u logistiki i skladištu. To omogućava precizno praćenje roba kroz lancu opskrbe, od proizvođača do distribuitora do kraja potrošača. To osigurava da se proizvodi mogu pratiti natrag do njihovog porekla u slučaju podsećanja ili kvalitetnih pitanja, povećanja transparentnosti i sigurnosti.

Globalno prihvatanje GTIN-13 čini to vitalnim alatom za kompanije koje rade na međunarodnim tržištima, osiguravajući konsekventnu identifikaciju proizvoda i ispunjavanje međunarodnih trgovinskih pravila.

Smatrajte srednju veličinu malopravne kompanije koja je usvojila GTIN-13 kako bi streamlinirala svoj proces inventara i prodaje.

Prije provedbe GTIN-13 barkoda, kompanija se suočila sa nepravednošću inventara i sporim vremenima provjere. Nakon prelaza na GTIN-13, iskusili su značajno smanjenje grešaka i povećanje zadovoljstva mušterija zbog brže provjere.

Ova promena je takođe olakšala bolju analitiku podataka, pomažući kompaniji da donese informativne odluke o strategijama dionica i prodaje.

Napravi Barcode Online za Free.png

Za sažetak, strukturirani format i globalno priznanje GTIN-13 čini ga moćnim alatom za upravljanje inventorima, međunarodnu trgovinu i transparentnost potroša ča.

Koristivši online generator GTIN-13 barkoda, poduzeća mogu lako stvoriti tačne barkode za njihove proizvode, osigurati glatke operacije i poboljšanu efikasnost.

Za poduzeće koji žele da poboljšaju njihove sisteme praćenja proizvoda i inventarnog sustava, usvajanje GTIN-13 je strateški potez.

Počnite da generirate vaše šifre GTIN-13 danas sa pouzdanim generatorom barkoda i iskusite koristi ovog globalno prihvaćenog standard a.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111