Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Kompleksivni vodič za razumevanje i stvaranje Barkoda GTIN-14
2024-07-11

U globalnom lancu opskrbe, tačna identifikacija proizvoda je važna, a GTIN-14 igra važnu ulogu u ovom procesu. GTIN-14 je standardizovani identifikator koji osigurava da se proizvodi prate i upravljaju efikasno. Ovaj članak će istražiti važnost GTIN-14, njegovih aplikacija i kako se efektivno proizvede barkoda GTIN-14 koristeći generator barkoda GTIN-14.

Šta je GTIN-14?

GTIN-14, ili Globalni trgovinski element broj 14, je broj 14 cifera koji se koristi za jedinstveno identificiranje trgovinskih predmeta i proizvoda na raznim nivoima pakiranja. To je dio sustava GS1, koji uključuje i druge identifikatore poput GTIN-8, GTIN-12 i GTIN-13. GTIN-14 može uključiti te druge formate dodajući vodeće nule, čineći je versatilnim za potrebe za pakiranje i identifikaciju proizvoda.

Kakva je vrsta Barcode GTIN-14?

GTIN-14 se obično kodira koristeći ITF-14 barcode format. ITF-14 (Interleaved Two of Five) je simbologa barcode dizajnirana za kodiranje broja GTIN-14. Evo ključnih tačka o ITF-14 barkodu:

1. Тип символогије: ITF-14 је символогија само бројично, високоплестног баркода. To je deo interleaved 2 od 5 porodice (ITF), koja koristi par cifre da bi stvorila barcode.

2. Struktura: ITF-14 barkod je dizajniran da bude jak i može biti štampana na korumpiranim materijalima, čineći ga idealnim za pakiranje i pošiljke.

3. Koristenje: ITF-14 barkodovi se primjereno koriste na trgovinskim predmetima koji se ne prodaju direktno potrošačima, poput kartona, slučajeva i paleta. To je lakše upravljati većim inventorima i logistikom.

Značajnost GTIN-14

GTIN-14 je vitalna iz nekoliko razloga:

1. Globalna standardizacija: On pruža konsekventnu metodu identifikacije proizvoda širom svijeta, olakšavanja glatke međunarodne trgovine i logistike.

2. Upravljanje proizvođača: poduzetnici mogu efektivniji pratiti i upravljati inventorima koristeći barkode GTIN-14, minimizirati greške i optimizirati nivoe dionica.

3. Praćenost: Pojačava sposobnost praćenja proizvoda širom lanca opskrbe, osiguravajući kontrolu kvalitete i sigurnost.

4. Uredbena odgovornost: mnoge industrije zahtevaju standardizovanu identifikaciju proizvoda za ispunjavanje pravila, a GTIN-14 ispunjava te zahteve.

Kako da Generišemo Barcode GTIN-14

Ispod je detaljni vodič o stvaranju šifre GTIN-14, koji uključuje dobivanje potrebnih komponenta, izgradnju broja GTIN-14, i stvaranju šifre korištenjem generator a barkoda GTIN-14.

Korak 1: Uzmite prefiks GS1 kompanije

Prvi korak u stvaranju barkoda GTIN-14 je dobiti prefiks GS1 kompanije. Ovaj prefiks je jedinstven identifikator koji je vašoj kompaniji dodijeljen GS1, globalna organizacija odgovorna za standarde barkoda.

Korak 2: Izgradite broj GTIN-14

Sa vašim prefiksom GS1 kompanije, sada možete izgraditi broj GTIN-14. To uključuje niz koraka da se osigura da je broj ispravno formiran i uključuje sve potrebne komponente.

1. Odredite indikator nivoa pakiranja: Prvi broj GTIN-14 je indikator nivoa pakiranja, koji ukazuje na nivo pakiranja. Ovaj broj može da se udari od 1 do 9.

2. Dodaj prefiks GS1 kompanije: pratite indikator nivoa pakovanja sa vašim prefiksom GS1 kompanije. Na primer, ako je vaš prefiks dug od 7 brojeva, pratiće prvi broj, koji rezultira u sekvenci od 8 brojeva.

3. Uključujte referenciju predmeta: Broj referencije predmeta, koji se razlikuje u dužini ovisno o vašem prefiksu kompanije GS1, identifikuje specifični proizvod.

4. Proračunajte broj provjere: Konačni broj GTIN-14 je broj provjere, proračunati korištenjem algoritma modula 10. Ovaj broj osigurava integritet celog broja.

Korak 3: Generiraj ITF-14 Barcode

Kada dobijete potpuni broj GTIN-14, možete stvoriti odgovarajući ITF-14 barkod.

1. Izaberite GTIN-14 Barcode Generator.

2. Unesite broj GTIN-14: Unesite svoj broj GTIN 14 cifra u generator alat. Uvjerite da je ulaz tačan da izbjegne greške.

gtin 14 barcode generator.png

3. Napravite Barcode: alat će preobratiti vaš broj GTIN-14 u sliku ITF-14 barkoda. Ovaj šifra se obièno koristi za vanjsko pakiranje i dizajniran je da se suoèi sa teškim rukovanjem.

4. Skinite i otiscite: skinite izvedenu ITF- 14 šifru. Uvjerite se da koristite visoke kvalitetne metode štampanja kako bi održali integritet barkoda. Притисните баркод на вашем пакету, придржавајући руководине за оптимално сканиране.

Najbolja vježba za štampanje brokova ITF-14

● Visokorezoluciono tiskanje: Koristite visokorezolucioni štampar kako bi osigurali da je šifra šifra jasna i lako skenirana. Izbjegavajte korištenje niskokvalitetnih štampača koji bi mogli proizvesti nespretne ili nepotpune barkode.

● Дружни материали: Притисните баркод на продолжителни материали подходящи за вашу окружацију пакета. ITF-14 barkodi se često koriste na korumpiranim kutijama, tako da materijal treba podnijeti teško rješenje.

● Pošteno mjesto: stavite šifru u oblast koja je ravna i lako dostupna. Uvjerite se da se ne stavlja na sjedište ili uglove gde bi moglo biti iskrivljeno ili teško skenirati.

● Verifikacija: Obično provjerite štampljene barkode koristeći provjeravač barkoda kako bi osigurali da ispunjavaju potrebne kvalitetne standarde i mogu biti precizno skenirani.

Aplikacije GTIN-14

1. Logistika i skladište

U logistiki i skladištu se GTIN-14 koristi za identifikaciju slučajeva, paleta i većine pakiranja proizvoda.

Na primer, kompanija za piće bi mogla koristiti GTIN-14 barkod na paletima koji sadrže slučajeve flaširane vode. Svaki palet je dodeljen jedinstveni broj GTIN-14 koji uključuje proizvod GTIN-12 (UPC) za pojedinačne boce.

2. Upravljanje računa za povratak

Retailers koriste GTIN-14 barkode kako bi upravljali inventorijom za većinu pakovanja ili slučajeva.

Na primer, supertržište bi moglo dobiti pošiljku konzerviranih roba pakiranih u slučajevima, svaki označen barkodom GTIN-14.

Ovaj šifra omogućava maloprodajniku brzo skenirati i ubaciti velike količine stvari u njihov inventarni sistem, streamlinirati upravljanje stokama i smanjiti greške za ulazak ručnih podataka. GTIN-14 barkoda osigurava da su razine inventara tačno održane, podržavajući efikasne operacije za obnovu i prodaju.

Èesto pitanje o GTIN-14

Šta razlikuje GTIN-14 od drugih GTIN-a?

GTIN-14 se koristi za identifikaciju proizvoda na raznim nivoima pakiranja, a drugi GTIN-12 (UPC) i GTIN-13 (EAN) se obično koriste za pojedinačne predmete.

2. Može li se GTIN-14 koristiti za malopravne proizvode?

Da, GTIN-14 se može koristiti za malopravne proizvode, posebno za identifikaciju slučajeva ili više pakiranja. Međutim, za pojedinačne malopravne stvari, GTIN-12 ili GTIN-13 su češće.

3. Kako izračunate broj provjere za GTIN-14?

Broj provjere se proračuna koristeći algoritam modula 10, osiguravajući integritet broja GTIN-14 i pomažući otkrivanju grešaka tokom skeniranja.

Općenito je razumijevanje i korištenje GTIN-14 ključno za poduzeće uključene u proizvodnju, distribuciju i maloprodajnost. Ovaj standardizovani identifikator povećava tačnost, poboljšava upravljanje inventorima i osigurava praćenost širom lanca opskrbe.

Koristeæi slobodan generator barkoda, lako možete stvoriti i upravljati svojim šifrem GTIN-14. Počnite da generujete vaše GTIN-14 barkode danas kako bi streamlinirali vaše procese identifikacije proizvoda i poboljšali vaše poslovne operacije.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111