Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Ko je izumio Barcode? Detaljna povijest i evolucija barkoda
2024-07-26

Ko je izumio Barcode?

Barkoda, izgleda jednostavna serija crnih i bijelih linija, je revolucionarna tehnologija koja je transformisala industrije širom svijeta.

Ali ko je izmislio barcode? Izmisli su kreditni Norman Joseph Woodland i Bernardu Silveru, dvije inovativne umove čiji su rad tokom kraja 1940. i početka 1950. postavili temelj modernih automatskih identifikacijskih sustava.

Ženeza Barcode koncepcija

Prièa počinje 1948. u Drexel Institute of Technology u Philadelphiji.

Bernard Silver je čuo razgovor između izvršnika supermarket a i dekana o potrebi sustava za automatski proces kontrole. Silver je delio ovu ideju sa svojim prijateljem Norman Woodlandom, koji je bio zainteresovan i počeo razmišljati o potencijalnim rješenjima.

Norman Woodland je izvukao inspiraciju iz Morseovog koda, sistem koji je naučio kao izviđa č dečaka.

Verovao je da ako Morse kod može kodirati informacije koristeći tačke i tačke, sličan sistem bi mogao koristiti linije različitih udovica za predstavljanje podataka. Woodland je slavno proveo vreme na plaži Floride, crteći linije u pijesku da bi mu refinirao koncept.

Kada su Barcodes izuzetni?

Prokletstvo je došlo u oktobru 1949. kada su Woodland i Silver podali patent za njihov barkodni sistem. Njihov prvi dizajn, poznat kao "bullseye" barcode, uključio je koncentrični krug.

Ovaj dizajn je bio praktičan za tehnologiju vremena, ali je na kraju određen na linearni barkodni format. 7. oktobra 1952. Patentni ured SAD-a im je dao patent № 2.612.994 za njihov "klasifikacijski aparat i metod".

Preko tehničkih izazova

Izmišljenje barkoda je samo početak. Sledeći izazov je razvio pouzdan skener da pročita kodove.

Rana tehnologija skeniranja nije bila dovoljno napredna da bi efikasno dekodirala informacije. Nije bilo do 1970-ih da je napredak laserske tehnologije učinio mogućim da čita barkode brzo i tačno.

1973. Savet Uniformnog kodeksa proizvoda namirnica usvojio je Univerzalni kodeks proizvoda (UPC) kao standardni barkodeks za malopravne proizvode.

Kada su barkodi prvi put korišteni na supermarketu? Prva komercijalna upotreba UPC barkoda se dogodila 26. juna 1974. kada je skenirana kutija Wrigleyjeve žvakaće od džukija ploča na supermarketu Marsha u Troju, Ohio.

Tehnička evolucija i varijanti

Barkodi kodiraju podatke koristeći kombinaciju crnih i bijelih rešetaka različitih widota. Postoje dve glavne vrste barkoda:

● 1D Barcodes (Linear Barcodes): To uključuje poznate UPC i EAN kodove koje se koriste u malopravnom tržištu. Oni čuvaju informacije u linearnom formatu i idealne su za jednostavne, niske aplikacije podataka.

● 2D Barcodes: QR kodovi i kodovi matriksa podataka padaju u ovu kategoriju. Mogu čuvati značajno više informacija od 1D barkoda kodiranjem podataka i horizontalno i vertikalno.

izum barkoda.jpg

Udar kroz industriju

Implementacija barkoda revolucionisala je mnoge industrije poboljšavajući efikasnost, tačnost i upravljanje podacima:

1. Retail: Barkodi olakšavaju brzo provjeravanje, efikasno upravljanje inventorima i tačne cene, smanjenje ljudskih grešaka i operativnih troškova.

2. Zdravstva: Pojačavaju bezbednost pacijenata osiguravajući tačnu administraciju lekova i poboljšavajući kontrolu inventara za medicinske zalihe.

3. Proizvodnja: Barkodi streamliraju proizvodnje procesa, omogućavaju sisteme inventara u jednom trenutku i povećavaju vidljivost lanca opskrbe.

4. Logistika i Transportacija: Barkodi poboljšavaju praćenje pošiljka, upravljanje inventorima i smanjuju greške u lancu opskrbe.

Danas, barkodi su svuda u svakodnevnom životu. Koristi se u različitim aplikacijama, od praćenja knjiga u biblioteci do prolaza za letove. Uveljenje pametnih telefona je dalje proširilo korištenje barkoda, omogućavajući mobilne karte, lojalne programe i bezkontaktne plaće kroz QR kodove.

Kako da stvorimo Barcodes danas?

Stvaranje barkoda nikada nije bilo lakše. Generator besplatnog barkoda omogućava korisnicima da stvore lične barkode za različite svrhe. Naš generator barkoda nudi korisničku platformu gde možete neuspješno stvoriti barkode i QR kodove.

Ova služba podržava višestruke formate, čini ga odgovarajućim za različite aplikacije, bilo za poslovni inventar, upravljanje događajima ili osobni projekti.

besplatni generator barkoda online.png

U svemu, u istraživanju tko je izumio barcode, otkrili smo inovativni duh Norman Joseph Woodland i Bernard Silver.

Njihov pioneerski rad u kraju 1940-ih i početka 1950-ih postavio je fazu za tehnologiju koja bi revolucionisala upravljanje podacima i automatizaciju u raznim industrijama.

Izmišljenje barkoda i njegove poslednje evolucije potcenjuju važnost tehnoloških inovacija u rješavanju praktičnih problema.

stvoriti barcode besplatni online.png

Istražite moć barkoda i poènite da generirate barkode sa generatorom online barkoda.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111