Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Kakav je Data Matrix kodeks i kako ga Generirati?
2024-03-26

Koji je Data Matrix Code?

Kod podataka Matrix.png

A Data Matrix code, also known simply as a Data Matrix, is a 2D barcode consisting of black squares arranged in a square or rectangular pattern on a white background.

Ovi šifre mogu čuvati velike količine teksta, brojeva i binarnih podataka. Posebno, Data Matrix može kodirati do 3.116 brojnih znakova, 2.335 alfanumerijskih znakova, ili čak i binarnih podataka do 1.556 bajtova.

Data Matrix je 1989. izumio in ženjeri u Međunarodnom Datnom Matrixu, Inc. Tehnologija je kasnije razvila i popularizirana za šire aplikacije, poput praćenja i praćenja proizvoda, i upravljanja dokumentima.

Kako radi Kod Data Matrix?

Kodovi podataka Matrix rade koristeći binarni kod za predstavljanje podataka. Binarni kod se pretvara u seriju crnih i bijelih kvadrata, koji se može pročitati i interpretirati skener Data Matrix.

Posebna aranžmana crnog i bijelog modula, zajedno sa ukupnom veličinom koda, određuje količinu podataka koje se mogu čuvati.

Kod podataka Matrix VS. QR

Podatke matrice i QR kodovi se uobičajeno koriste. Both are 2D barcodes used to store information. Međutim, postoje neke značajne razlike između njih.

1.KapacitetData Matrix može da čuva više podataka u manjem prostoru u usporedbi sa QR kodom.

2.KodiranjeData Matrix kodira podatke u kvadratnoj ili rektangulnoj mreži, dok QR kod kodira podatke u kvadratnoj mreži.

3.Поправка грешка: QR Code typically has built-in error correction capabilities, whereas Data Matrix may require external error correction techniques for reliable data retrieval.

4.ПрограмаData Matrix se često koristi u industriji poput proizvodnje i ložike, dok se QR kodeks široko koristi, uključujući i za aplikacije orientirane na potrošače kao što su marketing i mobilne plaće.

Za šta se koriste Kodovi Data Matrix?

Kodovi podataka Matrix se koriste u raznim aplikacijama, uključujući:

1.Praćenje proizvodaKodovi podataka Matrix se široko koriste u proizvodnji i logistiki za praćenje proizvoda širom lanca opskrbe. Mogu da čuvaju informacije kao serijske brojeve, brojeve serije i datume proizvodnje.

2.Управа инвентаријаKodovi podataka Matrix se koriste za upravljanje inventarijama u skladištima i malopravnim okruženjima. Pomažu precizno u identifikaciji i praćenju inventarnih predmeta.

3.Управа документаKodovi podataka Matrix mogu biti štampani na dokumentima kako bi olakšali procese upravljanja dokumentima, kao što su sortiranje, prijavljenje i prikupljanje.

Kako stvaraš kodeks podataka?

Postoje neki alati za stvaranje koda podataka. Jedan naèin je da koristiš generator podataka 2D.

Step 1: Use the Data Matrix Code generator

Možete izabrati besplatni generator online Dat Matrix, koji je lako iskoristiti i ima bogate funkcije prilagođenja.

Korak 2: Unesite podatke

Unesite podatke koje želite kodirati u barkodu. Ovo može ukljuèiti tekst, brojeve itd.

Generator koda podataka Matrix.png

Korak 3: Napravi šifru

Klikni na dugme "Stvori". Generator će stvoriti šifru podataka.

Napravi Matrix kodeks.png

Step 4: Customize the Code

Mnogi generatori podataka Matrix vam omogućavaju prilagoditi propise barkoda kao što su širina, visina i boja.

Možete takođe prilagoditi tekstske vlasništvo poput veličine, fonta i boje. Izaberite odgovarajuće opcije na osnovu onoga što želite.

Поставите код матрикса дана.png

Korak 5: Sačuvaj i skini šifru

Kada je šifra proizvedena, kliknite na opciju "Skinite" da biste ga spasili. Šifra se sačuva u PNG formatu podrazumno, ali možete odabrati drugu tipu datoteka prije skidanja.

Korak 6: Testiraj i provjeri kodeks

Nakon što ste spasili šifru, možete ga testirati da biste bili sigurni da se može skenirati.

Preporučujemo da koristimo 2D Handheld Barcode skener za testiranje.

Someone may ask can mobile phones scan the Data Matrix?

Pametni telefoni obično mogu pročitati kodove Data Matrix, ali sposobnost zavisi od specifičnog modela i softvera telefona.

Većina modernih pametnih telefona imaju kamere sposobne za snimanje detalja potrebnih za kodove Data Matrix. Treće strane aplikacije na ovim uređajima mogu onda dekodirati informacije sadržane unutar kodova.

Generalno, kodovi podataka Matrix su različiti i jaki barkodovi koji se mogu koristiti na raznim načinama. Jednostavno su stvarati i možda se čitaju na nizu uređaja. Kodovi podataka Matrix su efikasno rešenje za praćenje predmeta, imovine i dokumenta.