Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Potpuni vodič za barode za hranu: tip, koristi i provedba
2024-06-07

Barkodi su postali integralni deo industrije hrane, revolucionišući način na koji poduzeća upravljaju inventarijama, osiguravaju sigurnost hrane i poboljšavaju efikasnost.

U ovom članku, istražit ćemo različite korištenje i koristi barkoda u hranskoj industriji, naučiti različite vrste barkoda i pružiti uvid u njihovu provedbu.

Šta je Barcode za hranu?

Barkodi na hrani obično predstavljaju serija paralelnih linija i prostora, koja čuva važne informacije o proizvodu.

Ovi kodovi se skeniraju na različitim tačkama u lancu opskrbe kako bi pratili inventar, osigurali tačnu cenu i olakšali brze i efikasne provjere.

Često korišteni barkodi u hranskoj industriji uključuju Univerzalni Kod proizvoda (UPC) za maloprodajne proizvode, pružajući brzu i tačnu skeniranje na proveru.

QR kodovi se koriste za ponuditi detaljne informacije o proizvodima i interaktivni sadržaj dostupni putem pametnih telefona.

Za svježe hrane, datum podataka GS1 se koristi za poboljšanje praćenosti i bezbjednosti hrane uključujući dodatne podatke poput datuma isteka i brojeva serije.

Tipovi baroda koji se koriste u produkciji hrane

1. UPC (Universal Product Code)

UPC se široko koristi za malopravne proizvode i priznaje se globalno. To se sastoji od 12 brojeva koje su jedinstveno određene svakom proizvodu.

Glavna prednost UPC-a je njihova jednostavnost i široka prihvatanje. Međutim, oni imaju ograničenja u smislu količine informacija koje mogu da čuvaju.

2. QR kodi

QR kodovi su dvodimenzionalni barkodi koji mogu čuvati značajnu količinu podataka, uključujući URL, informacije o proizvodu i više.

Povećavaju se koristiti u industriji hrane za ciljeve poput pružanja detaljnih informacija o proizvodima, promocionog sadržaja i praćenosti.

Na primjer, potroša č može skenirati QR kodeks na paketu hrane kako bi pristupio informacijama o njenom sadržaju hrane, poreklu i receptima.

3. GS1 Databar

Databar GS1 može držati više informacija od tradicionalnog barkoda i koristiti se za svježe hrane, kupone i serializaciju proizvoda.

Ovaj tip barkoda podržava dodatne podatke kao što su datumi isteka i brojevi serije, koji su ključni za uništene stvari.

U usporedbi s UPC-ima, podaci GS1 pružaju povećane mogućnosti za praćenje i upravljanje proizvodima.

Korisnosti Barcode za hranu

1. Poboljšan upravljanje investicijama

Barkodi streamliniraju proces upravljanja inventarijama pružajući tačne i realne podatke o nivou dionica.

Na primer, prodavnica namirnica može koristiti skeniranje barkoda na provjeri da bi odmah aktualizirala nivo inventara, osigurala da je dionica tačno odražena u svom sistemu.

2. Povećanje praćenosti i bezbednosti hrane

Praćenost je ključna u industriji hrane za osiguranje sigurnosti hrane i ispunjavanje pravila. Barkodi omogućavaju detaljno praćenje proizvoda hrane od izvora do krajnjeg potrošača.

Poznati slučaj je provedba barkoda od strane Walmarta, koji je poboljšao njihovu sposobnost pratiti proizvod natrag na farmu, poboljšavanje sigurnosti hrane i transparentnosti.

3. smanjenje troškova i učinkovitosti

Automatizirajući ulaz podataka i smanjujući ručni rad, barkodi mogu dovesti do značajne štednje troškova.

Na primjer, distributor hrane koji koristi barkodne sisteme može smanjiti vrijeme potrošeno na broju inventara i obraditi se redovima, što vodi do smanjenja operativnih troškova.

Kako da stvoriš Barcode za tvoj proizvod hrane?

Korak 1: Izaberite desni tip barkoda

Izabranje odgovarajućeg tipa barkoda za vaš proizvod hrane zavisi od različitih faktora, uključujući kategoriju proizvoda, veličinu pakiranja i količinu informacija koju morate kodirati.

Korak 2: Uhvatite broj barkoda

Da bi stvorio barcode, trebate jedinstveni broj proizvoda. Za globalnu trgovinu, to’ preporučuje dobiti broj globalnog trgovinskog elementa (GTIN) iz GS1, organizaciju koja postavlja standarde za barkode širom svijeta.

Registriranje GS1 osigurava da je vaš barkod jedinstven i prepoznat globalno.

Korak 3: Generiraj Barcode za hranu

Kada dobijete GTIN, možete stvoriti barcode. Slobodan generator barkoda može pomoći s ovim.

Unesite GTIN i odaberite željenu tipu barkoda kako bi stvorili vašu sliku barkoda.

GS1 DatumBar za hranu.png

Korak 4: integriraj Barcode u pakovanje

Nakon stvaranja barkoda, sledeći korak je da ga uključimo u pakovanje proizvoda.

Uvjerite se da je šifra stavljena u jasno, neobstruženo područje na paket kako bi olakšala lako skeniranje.

Velika i stavljanje barkoda su kritična za čitljivost, zato pratite industrijske uputstva za dimenzije barkoda i prostor.

Korak 5: Test the Barcode

Prije štampanja velikih količina, testirajte šifru kako bi se ispravno skeniralo. Koristite skener barkoda za ruke ili smartphone aplikaciju da biste potvrdili da barcode dobija ispravne informacije.

Testiranje pomaže da uhvati bilo kakve greške i osigura da će barkod funkcionisati kako treba u malopravnim okruženjima.

Korak 6: Implementacija Barcode Systems

Integracija barkoda u vaše inventarne i tačke prodaje je važno za maksimaliziranje njihovih koristi.

Aktualizirajte vaš program za upravljanje inventorijama da uključujete mogućnosti skeniranja barkoda, koji će streamlinirati procese kao što su uzimanje akcija, obradivanje reda i praćenje prodaja.

FAQs

Kako se zove barkoda na hrani?

Barkoda o hranama se obično naziva UPC (Univerzalni Kod proizvoda), iako se koriste i drugi tipovi poput QR kodova i GS1 baze podataka.

2. Kako da stvorimo šifru hrane?

Stvaranje barkoda za hranu uključuje odabranje odgovarajućeg tipa barkoda, koristeći generator barkoda, i štampanje barkoda na etiketama proizvoda ili pakiranje.

Koja je informacija u barkodu hrane?

Barkoda hrane obično uključuje detalje identifikacije proizvoda, cenu, broj serije i ponekad dodatne informacije poput datuma isteka i detalja proizvođača.

Zakopanje, barkodi za hranu imaju važnu ulogu u hranskoj industriji poboljšavajući upravljanje inventorijama, poboljšavanje praćenosti i smanjenje troškova.

Istražite mogućnosti danas i poboljšajte operacionu efikasnost sa slobodnim generatorom barkoda.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111