Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
QR Kod Istorija: Od Invencije do usvajanja širokih
2024-08-14

Istorija QR kodova predstavlja izvanredan put tehnoloških inovacija i adaptacija. Ove dvodimenzionalne matrične barkode su se pretvorile iz niche industrijskog alata u ključni deo našeg digitalnog pejzaža.

Ovaj članak predstavlja istraživanje porijekla, razvoja i trenutnih aplikacija QR kodova, naglašavajući njihovu evoluciju od jednostavnog sustava praćenja do versativnog globalnog komunikacijskog alata.

Ženeza QR kodova: Rešavanje industrijskog izazova

Istorija QR koda počela je 1994. kada je Masahiro Hara i njegov tim u Denso Waveu, poduzetnik grupe Toyota, razvila kodeks brzog odgovora (QR).

Njihov glavni cilj je bio da stvorimo barkode sposoban za čuvanje više informacija od tradicionalnih linearnih barkoda dok omogućavaju brzu skeniranje i obradu.

ograničenja tradicionalnih barkoda

U početku 90-ih, automobilska industrija se suočila sa značajnim izazovima sa upravljanjem inventara.

Konvencionalni jednodimenzionalni barkodi mogu da čuvaju do 20 alfanumerijskih znakova, koji su postali nedovoljniji jer su proizvodnji procesi postali kompleksniji. Ova ograničenja je dovela do potrebe za naprednijim sistemom kodiranja.

Inovativni proces razvoja

Harin tim je izvukao inspiraciju iz drevne igre odbora Go, koja koristi mrežu s a crnim i bijelim kamenjem.

Ovaj koncept je doveo do razvoja dvodimenzionalnog koda koji se može pročitati i vertikalno i horizontalno. Rezultat je bio QR kodeks, sposoban da čuva do 7.089 brojnih znakova ili 4.296 alfanumerskih znakova, značajno poboljšanje nad svojim prethodnicima.

Tehničke specifikacije QR kodova

QR kodovi se sastavljaju od crnih kvadrata organizovanih u kvadratnoj mreži na bijelom pozadini. Mogu ih pročitati uređaji za zamišljanje kao što su smartphone kamere i posvećeni QR kodovi čitači. Tri velike kvadrate u uglu omogućavaju skener barkoda da otkrije poziciju koda, dok manje kvadrate sadrže stvarne podatke.

Mrežice u razvoju i usvajanju kodova QR

Istorija kodeksa QR-a označava nekoliko ključnih događaja koji su doprinosili svojoj širokoj usvajanju:

● 1994. Denso Wave izumio je QR kodeks za praćenje automobilnih delova.

● 1997. godine: čitači kodova QR postaju komercijalno dostupni, proširujući potencijalne aplikacije.

● 2000: QR kodovi postaju međunarodni standard ISO (ISO/IEC 18004), osiguravajući standardizaciju preko industrija.

● 2002. Prvi mobilni telefoni sa izgrađenim čitačima QR kodova oslobađaju se u Japanu, označavajući početak prijave potrošača.

● 2008. I Google's Android i Apple's iOS platforms počinju podržavati QR kodove, iako u početku kroz treće strane aplikacije.

● 2010: Usvajanje širokog telefona vodi do povećanja korištenja QR kodova globalno.

● 2017: Apple integrira QR kodove skeniranja direktno u iPhone kameru aplikaciju, značajno jednostavljajući proces skeniranja za korisnike iOS.

● 2020. pandemija COVID-19 ubrzava usvajanje QR koda za bezkontaktne interakcije.

Proširenje QR kodova aplikacija

Iako se prvo koristi u automobilskoj industriji, kodovi QR otkad su pronašli aplikacije u brojnim poljima:

1. Marketing and Advertising

Marketeri primjenjuju QR kodove za prekidanje offline i online medija. Uključujući QR kodove u reklame za štampu, pakiranje proizvoda ili izvan izlaza, kompanije mogu izraziti potrošače na veb sajtove, promotivne snimke ili posebne ponude. Ova sposobnost omogućava poboljšanje uključenja i mjerenja rezultata kampanje.

2. Bez kontakta plate

Finansijski sektor je prihvatio QR kodove kao siguran i prikladan metod za bezkontaktne plaće.

Na primer, Alipay je prijavio proces preko 1,7 milijardi transakcija tokom perioda novogodišnje 2019. godine, a mnogi od njih su uključivali skeniranje koda QR.

3. Kontrola preglede i pristup

Organizatori događaja i transportni sistemi uvećavaju koristiti QR kodove za ulaganje. Ove digitalne karte smanjuju otpad papira, minimiziraju prevaru unikatnim kodovima i streamliraju ulazne procese.

Na primjer, avionske linije poput Delte i Amerikanskih avionskih linija provele su QR kodne prolaze, poboljšavajući učinkovitost na kapijama.

Tehnološki napredak povećavajući QR kodove

Kako je tehnologija napredovala, QR kodovi su se razvili kako bi ponudili poboljšanu funkcionalnost:

1. Uprava greške: Moderni QR kodovi uključuju korekciju greške Reed-Solomon, omogućavajući ih da se čitaju čak i ako je do 30% koda oštećena ili zaštićena.

2. Estetički QR kodovi: dizajneri su razvili metode da uključuju logove ili slike u QR kodove bez ugrožavanja njihove funkcionalnosti. Ovaj razvoj je napravio QR kodove više vizualno privlačavajuće i vrlo prijateljske.

3. Dinamički QR kodovi: Za razliku od statičnih QR kodova, dinamike se mogu editirati nakon stvaranja. Ova funkcija omogućava da se aktualizuje povezani sadržaj bez promjene fizičkog koda, pružajući fleksibilnost za dugoročne slučajeve upotrebe.

Estetički QR kodovi.png

Role Smartphones u proširenju kodova QR

Svakost pametnih telefona je bio ključni faktor u širokoj usvajanju QR kodova.

Dok su mobilni uređaji postali opremljeni visokokvalitetnim kamerama i obrađivanjem energije, skeniranje QR kodova postalo je bezsnažno za potrošače.

Prema izveštaju o statistici 2021. godine, preko 86% korisnika smartphone u Sjedinjenim Državama barem jednom su skenirali QR kod, a 37% često su skenirali kodove.

Budućnost QR kodova

Dok gledamo budućnost, potencijalne aplikacije za QR kodove nastavljaju da se šire:

1. Povećana iskustva realnosti (AR) Kodovi QR mogu služiti kao okidač AR sadržaja, poboljšanje uključenja korisnika u marketing, obrazovanje i zabavu.

2. Internetska integracija stvari (IoT): QR kodovi mogu djelovati kao mostovi između fizičkih objekata i digitalnih mreža u pametnim domovima i gradovima.

3. Blockchain i Cryptocurrency: QR kodovi se sve više koriste za sigurne i brze transakcije kriptovalute.

4. Povećana kapaciteta podataka: istraživanja nastavlja da razviju QR kodove sa još većim kapacitetom skladišta podataka dok održava čitljivost.

Istorija QR kodova pokazuje moć inovacije i adaptabilnosti u tehnologiji. Od njihovog porijekla automobilnog proizvodnja do njihovog trenutnog status a kao globalni komunikacijski alat, QR kodovi su dokazali njihovu versatibilnost i vrijednost u mnogim sektorima.

Dok tehnologija nastavlja da se razvija, takođe će i sposobnosti i aplikacije QR kodova.

Za pojedince i poduzeća koji žele iskoristiti moć ove tehnologije, alati poput slobodnog generatora koda QR pružaju dostupan način za stvaranje i provedbu kodova QR za različite svrhe.

Bilo da li za marketinške kampanje, informacije o proizvodima ili digitalnim plaćanjima, QR kodovi nastavljaju da prebacuju fizički i digitalni svijet, formirajući naše interakcije u modernom dobu.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111