Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Koliko dugo je UPC kodeks? Sve što trebaš znati o dužini UPC
2024-06-26

Univerzalni kodeks proizvoda (UPC) je standardizovani barkodni sistem koji se koristi globalno za jedinstveno identificiranje proizvoda.

Ali koliko dugo je UPC kod? Ovaj članak će istražiti detalje da vam pomogne da razumete sve što treba da znate o dužini UPC koda i njegovoj važnosti.

Osnova UPC Barcode

UPC kod je tip barkoda koji se obično koristi u malopravnim nastavacima. To se sastoji od serije crnih rešetaka i bijelih prostora različitih udovica koje može pročitati bar-kodski skener.

Ovaj sistem osigurava da svaki proizvod može biti brz i precizno identificiran u toj tački prodaje.

UPC-A : Standardni UPC-A barcode se sastoji od 12 cifera. Karakter brojevnog sistema ukazuje na vrstu proizvoda, kodiranje proizvođača identifikuje vlasnika znakova, kodiranje proizvoda specifikuje pojedinačni element, a broj provjere osigurava tačnost provjeravajući cijeli kod tokom skeniranja.

● UPC-B: Ovo je specijalizovana 12-cifra varijanta UPC koda, razvijena za Nacionalni Kod droge (NDC) i Nacionalni zdravstveni kodeks vezani za predmete. Uključuje 11 cifra plus 1 cifra proizvoda koda, ali nedostaje ček cifra. UPC-B se uobičajeno ne koristi u većini malopravnih okoliša.

● UPC-C: Još jedan 12-cifreni kod, UPC-C uključuje kod proizvoda i broj provjere. Uprkos njegovoj kompletnoj strukturi, ova verzija se široko ne koristi na tržištu.

UPC-D: Ovo je fleksibilna varijanta dužine koja može biti 12 cifra ili više, sa 12 cifra koji služi kao èekovni cifra. Zbog promjene dužine UPC-D nije uobičajena upotreba.

● UPC-E: UPC-E barcode je kompresirana verzija standardnog UPC-A. To predstavlja iste podatke kao 12-ciferni UPC-A kodeks, ali ostavlja dodatne nule, čineći odgovarajuće za manje pakiranje. UPC-E se često koristi za proizvode sa ograničenim prostorom za etiketiranje.

Razumevanje dužine UPC koda

Standardna dužina UPC koda je 12 cifra. Ovih 12 cifre su razdvojeni u nekoliko delova:

1. Broj sistemski znak (1 cifra): To ukazuje na vrstu proizvoda. Na primjer, broj "0" obično predstavlja obične malopravne stvari, dok bi drugi brojevi mogli predstavljati farmaceutske ili kupone.

2. Производителски код (5 цифра): Ово је уникални код који је сваком производителу оделен Униформним кодовом советом (УКЦ). Ovaj deo koda identifikuje vlasnika marka proizvoda.

3. Kod proizvoda (5 cifra): Ovaj deo koda određuje proizvođa č da identifikuje određeni proizvod. Svaka varijacija proizvoda (kao različite veličine ili boje) ima jedinstven proizvodni kod.

4. Provjerite broj (1 broj): Konačni broj je broj provjere, računalo na osnovu prethodnih 11 brojeva. Ovaj broj pomaže da proveri tačnost cijelog UPC koda tokom skeniranja.

Zašto je dužina UPC-a važna?

Točna dužina UPC-a od 12 cifera osigurava da postoji ogroman broj jedinstvenih kodova koji je ključno za globalno tržište.

Standardirana dužina omogućava konsekventno skeniranje i identifikaciju, smanjenje grešaka na točki prodaje i osiguranje da inventarni sistemi mogu precizno pratiti proizvode.

Osim toga, dužina 12 cifera uključuje broj provjere koji povećava pouzdanost koda.

Ovaj broj provjere osigurava da se svake greške tokom skeniranja mogu otkriti i ispraviti, što je ključno za održavanje integriteta prodavnih podataka i upravljanja inventarijama.

Osim toga, UPC kodeks, kao deo GTIN-ovog sistema, osigurava globalnu kompatibilnost i pouzdanu identifikaciju proizvoda u raznim međunarodnim bazama podataka i malopravnim sistemima

Specijalne razmišljanje o UPC Barcodes

Dok je standardna dužina UPC koda 12 cifra, postoje varijacije poput koda UPC-E, koja je kompresirana verzija koja se koristi na malim paketima gdje se ne uklapa puna 12 cifra UPC koda.

Kod UPC-E kompresira informacije na 8 cifra, ali može se proširiti natrag na standardni oblik 12 cifra za obradu.

Istraživanje slučajeva: Impekt preciznih UPC kodova u Retail

Razmislite o velikom malopravnom lancu koji prodaje hiljade različitih proizvoda.

Točnost dužine UPC koda direktno utječe na njihovu sposobnost upravljanja inventorima, cenama i prodajenim podacima.

Kada se pregleda UPC barcode proizvoda, sistem dobija sve potrebne informacije o proizvodu, kao što su cena i opis, osiguravajući glatku transakciju.

Ako UPC barcode nije standardizovan na 12 cifra, postojao bi veći rizik od grešaka, koji će dovesti do potencijalnih gubitka i neefektiviteta.

Kako da Generišemo UPC Barcodes?

Ako ste proizvođa č ili maloprodajnik koji traži da proizvedete svoje UPC kodove, važno je da koristite pouzdan alat kako bi osigurali tačnost kodova.

dužina koda.png

Naš slobodni generator UPC barkoda vam omogućava da lako i tačno stvorite UPC kodove. Ovaj alat se pridržava standardizovanoj dužini UPC koda od 12 cifera, osiguravajući da se vaši proizvodi mogu ispravno identifikovati u bilo kojem malopravnom okruženju.

Uglavnom, razumevanje koliko dugo je UPC barkoda i važnost njegove standardizirane dužine je ključna za svakoga koji se uključuje u proizvodnju maloprodajnih ili proizvoda. Dužin a UPC koda od 12 cifera osigurava tačnu identifikaciju proizvoda, efikasno upravljanje inventarom i glatke transakcije na mjestu prodaje.

Za poduzeće koji žele da generiraju UPC kodove, iskorištavaju naš besplatni barkodni generator osiguravaju da se kodovi pridržavaju potrebnim standardima, održavaju integritet vašeg procesa identifikacije proizvoda.

Posetite naš generator UPC barkoda da proizvede svoje UPC kodove danas i streamlinira vaše upravljanje proizvodima.