Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
GTIN protiv UPC: Ključne razlike i kako birati pravi Barcode za tvoj posao?
2024-05-30

Kodovi GTIN i UPC osiguravaju efikasne praćenje proizvoda, upravljanje inventorima i prodaje. Ali šta su točno GTIN i UPC, i kako se razlikuju?

Ovaj članak detaljno istražuje UPC kodove protiv GTIN, naglašava njihovu važnost u e-komerciji i kako ih možete stvoriti koristeći naš besplatni barkodni generator.

Šta je GTIN?

GTIN, ili broj globalnih trgovinskih predmeta, je standardizovani broj identifikacije koji se koristi globalno za identifikaciju proizvoda i usluga. Ovaj jedinstveni identifikator može biti dug 8, 12, 13 ili 14 cifera, ovisno o vrsti proizvoda i njenog tržišta.

GTIN osigurava da je svaki proizvod jedinstveno identificiran u raznim platformama i regijama, olakšavajući globalno trgovinsko i inventarno upravljanje.

Šta je UPC?

UPC, ili Universal Product Code, je specifičan tip GTIN koji se primarno koristi u Severnoj Americi. The UPC is a 12-digit code that identifies individual products and is widely used in retail.

To se sastoji od koda za čitanje mašine i broja 12 cifera za čitanje ljudskih broja. Ovaj kod pomaže da streamlinira proces provjere u trgovinama i pomoćima u praćenju i upravljanju inventorima.

Šta je GTIN VS UPC?

UPC protiv GTIN: Glavna razlika između GTIN i UPC leži u njihovoj oblasti i dužini.

Iako je UPC tip GTIN posebno korišćen u Severnoj Americi sa fiksanim 12-cifernim formatom, GTIN je širi term in koji uključuje različite dužine koda korišćene na međunarodnom nivou.

GTIN može biti 8, 12, 13 ili 14 cifera dugo, u kojima se nalaze različite potrebe za identifikacijom proizvoda širom svijeta.

Važnost UPC i GTIN u e-komerciji

I UPC i GTIN igraju ključne uloge u e-trgovini osiguravajući tačnu identifikaciju proizvoda i bezobzirno upravljanje inventorima.

U e-trgovini, gdje se proizvodi prodaju i pošalju u razne regije, imajući standardizovani sistem identifikacije proizvoda poput GTIN i UPC-a je ključno za održavanje konsekvencije i tačnosti.

Importance of UPC for Amazon Sellers

Za Amazon prodavača, koji imaju UPC je obavezan za listiranje proizvoda. UPC osigurava da je svaki proizvod jedinstveno identifikovan, sprečava duplikate i poboljšava pretraživanje.

Bez validnog UPC-a, prodavači Amazone ne mogu popisati svoj proizvod, koji mogu ozbiljno utjecati na prodaju i vidljivost na platformu. Stoga, dobivanje UPC je kritičan korak za svakoga ko želi prodati na Amazoni.

Važnost GTIN

GTIN su ključni za globalno trgovinsko i inventarno upravljanje. Oni olakšavaju praćenje proizvoda u različitim regionima, osiguravajući konsekvenciju identifikacije proizvoda.

GTIN pomaže poduzećima da upravljaju svojim lancima snabdevanja efikasniji, smanjuju greške i poboljšavaju operacionu efikasnost.

Общи приложения GTIN и UPC

Applications of GTIN:

● Global Supply Chain Management: GTIN se koristi za praćenje proizvoda preko međunarodnih granica, osiguranje tačnog identifikacijskog i nemilosrdnog pokreta kroz lancu opskrbe.

● Retail and Inventory Management: Retailers use GTIN to manage stock levels, track sales and replenish inventory efficiently.

Prijave UPC:

● Poenta prodajenih transakcija: UPC se koristi na proračunskim brojačima kako bi brzo i tačno skenirali proizvode, smanjili vremena provjere i poboljšali iskustvo mušterija.

● Liste proizvoda na platformama e-trgovine: UPC su ključne za listiranje proizvoda na internetskim sajtovima e-trgovine poput Amazon, osiguranje da je svaki proizvod jedinstveno identifikovan i lako potražljiv.

Kako da dobijem GTIN?

Da bi dobili GTIN, morate registrirati GS1, globalnu organizaciju koja standardizuje GTIN. GS1 dodaje jedinstveni prefiks kompanije vašem poslu, koji možete koristiti za stvaranje GTIN za vaše proizvode. Proces uključuje:

● Registering with GS1: Visit the GS1 website and register your business to receive a unique company prefix.

● Generacija GTIN: Koristite predstavu određene kompanije da bi stvorili GTIN za vaše proizvode. Svaki GTIN će uključiti vaš prefiks kompanije, unikatni identifikator proizvoda i broj provjere.

Kako da Generišemo UPC?

Generacija UPC je jednostavno sa našim generatorom UPC barkoda.

Pratite ove korake:

1. Pristupite našem slobodnom generatoru UPC barkoda.

Generator UPC barkoda.png

2. Unesite informacije o proizvodu: uvedite potrebne detalje proizvoda, uključujući ime proizvoda i jedinstven identifikator.

3. Napravite UPC: kliknite na dugme za stvaranje UPC-a. Onda možete skinuti barkod i koristiti ga na pakovanju proizvoda.

Kako birati između UPC i GTIN?

Izabranje između UPC i GTIN ovisi o geografskim oblastima vašeg posla i potrebama distribucije proizvoda.

Ako vaš posao radi prvenstveno u Severnoj Americi, UPC bi mogao biti prikladniji zbog njihovog širokog prihvaćanja u regionu.

Međutim, ako vaš posao ima globalno prisustvo ili planove da se proširi na međunarodnom nivou, usvajanje GTIN-a bi bilo korisnije za besmislenu globalnu trgovinu i upravljanje inventorima.

FAQs

1. What is the main difference between GTIN and UPC?

Glavna razlika je da je UPC tip GTIN koji se koristi primarno u Severnoj Americi i uvek dug ima 12 cifera, dok je GTIN globalni identifikator koji može biti 8, 12, 13 ili 14 cifera dug.

Kako da pretvorim GTIN u UPC?

Ako je vaš GTIN već 12 cifra dug, u suštini je UPC. Ako je 13 ili 14 cifra, ne možete ga direktno preobratiti na UPC bez prilagodbe koda da se uklapa u 12 cifra format, što može uključiti uklanjanje određenih dijelova broja.

U zaključku, razumevanje GTIN protiv UPC je ključno za učinkovito upravljanje proizvodima i globalnu trgovinu.

Izabrajući pravi kodeks za vaš posao i koristeći alat kao što je Online Center Tool za stvaranje barkoda, možete povećati vašu operacionu efikasnost i zadovoljstvo klijenta. Generirajte UPC sa našim slobodnim generatorom UPC barkoda sada!

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111