Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Essential Guide to ISBN Codes: Understanding and Obtaining Your Book Identifier
2024-04-12

Međunarodni brojevi standardnih knjiga (ISBN) su značajni za identifikaciju knjiga i ključno za upravljanje inventorima u objavljivanju. Ovaj jedinstveni brojni identifikator pomaže izdavacima, knjižnicama, bibliotekama i distributorima da prate, upravljaju i efektivno distribuiraju knjige.

Razumevanje koda ISBN je ključno za svakoga koji je uključen u stvaranje, prodaju ili skupljanje knjiga.

isbn kod za knjige.jpg

Razumevanje ISBN-a

Šta je ISBN?

ISBN je sekvencija brojeva koja se koristi za jedinstvenu identifikaciju knjiga. It serves several purposes in book publishing, primarily to streamline the logistics of marketing and distribution.

2. Istorijski pozadini

Sistem ISBN je službeno usvojen 1970. godine i od tada postao globalni standard za identifikaciju knjiga.

Prelazak od 10-cifra do 13-cifra ISBN 2007. usporedio je sistem sa globalnim EAN-om. Univerzitetski standardi, poboljšanje međunarodne trgovine knjigama.

3. ISBN i distribucija

ISBN olakšava prodaju i distribuciju knjiga standardizacijom identifikacije na globalnim tržištima. Ova standardizacija podržava efikasne procese naređenja, listiranja i prodavanja knjiga širom svijeta.

4. Anatomija ISBN

Razbijanje 13-cifra ISBN:

● Prefix (978 or 979): Indicates the item is a book.

● Registracijska grupa: Identificira zemlju, geografsku regionu ili jezičku oblast.

● Izdavački kodeks: posebno izdavaču knjige.

● Identifikator naslova: određuje naslov i izdanje knjige.

● Провери цифру: једна цифра на крају ISBN-а, изчислена за утверждение броја.

Kako da dobiješ kodeks ISBN?

1. Identificirajte Vašu Nacionalnu agenciju ISBN

Svaka zemlja ima agenciju ISBN odgovornu za izdavanje ISBN-a. Možete naći spisak ovih agencija na sajtu Međunarodne agencije ISBN.

2. Registrirajte s Agencijom

Before you can obtain an ISBN, you'll need to register with your national agency. To obično uključuje pružanje vaših kontaktnih detalja i neke informacije o vašem izdavačkom entitetu ili statusu samobjavljivanja.

3. Prijavite se za ISBN

Kada se registrira, možete prijaviti za ISBN kroz proces prijave vaše nacionalne agencije. To će ti obično zahtevati da podneseš detalje o knjizi koju planiraš da objaviš, kao što su titula, autor i format publikacije.

4. Prihvatite vašu ISBN

Nakon što vaša aplikacija bude obrađena, agencija će dodati ISBN vašoj knjizi. Ovaj broj je jedinstven i identificirat će vašu knjigu u različitim sistemima koje koriste maloprodajnici, biblioteka i veleposlanici.

5. Koristite svoju ISBN

Kada dobijete svoju ISBN, možete ga uključiti u metapodatke vaše knjige, na autorskoj stranici, i u bilo kojem promotivnom materijalu.

You utilize the ISBN code generator to generate a barcode containing your new ISBN, which you then place on the back cover of your book.

6. Skenirajte vaš ISBN Barcode

Kada ste stvorili i otisli barkod na zadnjem pokrivanju vaše knjige. Možete koristiti skener barkoda kako bi se osiguralo da se ispravno skenira. Ovaj korak je od ključnog značaja za verifikaciju da je barcode tačno predstavljao vašu ISBN i da ga može lako pročitati sistemi skeniranja maloprodajnika i distribucija.

Troškovi povezani sa prikupljanjem ISBN

Troškovi dobivanja ISBN variraju. U nekim zemljama, usluga je finansirana od vlade i slobodna, dok u drugim zemljama, poput Sjedinjenih Država, postoji naknada povezana sa prijavom.

Troškovi se takođe mogu razlikovati na osnovu toga da li kupujete jednog ISBN ili bloka ISBN-a, a blokovi obično su koštački efikasniji za izdavače koji planiraju višestruke titule. Na primer, jedno ISBN u SAD može koštati oko 125 dolara, a blok od 10 može koštati oko 295 dolara.

Purchasing ISBNs in blocks (as opposed to individually) is often more economical for publishers planning to release multiple titles.

ISBN u digitalnom dobu

Impekt na digitalne formate

Proširenje digitalnih publikacija poput ebokova i audioboka potrebno je prilagoditi u ISBN sistemu kako bi se usmjeriti ovim novim formatima, osiguravajući svaku digitalnu verziju da održi svoj jedinstveni identifikator.

U zaključku, ISBN je više od samo broja; to je kritična imovina u izdavačkoj industriji, poboljšanje tržišta knjigama i distribucije. Izdavači mogu osigurati da su njihove knjige pravilno katalogirane i dostupne na globalnom tržištu.

FAQs

1. Koja je razlika između ISBN i barkoda?

ISBN je broj koji jedinstveno identifikuje knjigu, dok je barkoda grafička predstavljanja koja uključuje ISBN za svrhe skeniranja.

Mogu li ponovo iskoristiti ISBN kod za novo izdanje knjige?

Ne, svako novo izdanje ili formiranje knjige mora imati vlastiti ISBN. Moglo bi biti istaknuto da ISBN jedinstveno identifikuje jedno određeno izdanje i format knjige. To je ključno za razliku različitih fizičkih formata (kao što su papirologija i tvrdoglava) i digitalnih formata (kao što su EPUB ili PDF za knjige), koje svaki zahteva odvojene ISBN-e.

Zašto mi treba ISBN kod za moj knjigu?

ISBN pomaže jedinstveno identificirati i upravljati vašim knjigama u distribuciji i malopravnim kanalima, baš kao fizička knjiga.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111