Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Barkoda protiv serijskog broja: ključne razlike i kako ih koristiti?
2024-09-05

Kada upravljaju inventarnim i praćenim proizvodima, poslovi se često oslanjaju na barkode ili serijske brojeve. Svaki sistem identifikacije ima ključnu ulogu u modernom upravljanju proizvodima, ali funkcioniše sasvim drugačije.

Razumevanje snage i ograničenja oba sistema može vam pomoći da izaberete najbolji pristup poslu.

Ovaj članak će istražiti razlike između barkoda i serijskih brojeva, kako se dopunjavaju, i zašto koristiti serijski broj barkoda može biti vrlo korisno.

Šta je serijski broj?

serijski broj.jpg

Serijski broj je jedinstven identifikator koji je dodijeljen jednom elementu. Svaki proizvod proizvođen, prodan ili distribuiran dobija svoj serijski broj, osiguravajući da niko od dvije stvari ne dijeli isti identifikator. Ovi brojevi su obično alfanumerijski i mogu da se razlikuju dužine, ovisno o specifikacijama proizvođača.

Na primjer, u elektronskoj proizvodnji, serijski broj može pomoći pratiti uređaje tokom proizvodnje, pratiti periode garantije i provjeriti autentičnost proizvoda.

Ako klijent prijavi pitanje, serijski broj pomaže proizvođa čima da odredi kada i gde je proizvod napravljen, omogućavajući učinkovitiju podršku i podsećanje napora.

U industrijama poput automobila, medicinskih uređaja i luksuznih roba, serijski brojevi su ključni za ispunjavanje i zahtjeve o garanciji. Oni osiguravaju da svaki proizvod može biti individualno praćen tokom svog životnog ciklusa.

Šta je Barcode?

Kod 39.png

Barkoda je mašinski čitajući predstavljanje podataka, obično se sastoji od serije crnih i bijelih rešetaka ili, u slučaju QR kodova, kvadrata. Barkoda kodira informacije, kao što su brojevi identifikacije proizvoda, što olakšava mašine da čitaju i procesuju podatke.

U malonici, barkodi obično kodiraju informacije poput tipa proizvoda, proizvođača i cena. Общи видове баркодова включавају универсални код производа (UPC) и број европейских членов (EAN). Ovi barkodi su standardni u prodavnicama, skladištu i logističkim kompanijama jer omogućavaju brzu i tačnu skeniranje.

Korisnici korištenja serijskog sustava broja Barcode

1. Brži ulaz podataka:

Ručno ulazak serijskog broja može biti potrošenje vremena i sklonost greškama. Serijski broj barkoda omogućava da se iste informacije skeniraju za sekunde, poboljšava učinkovitost u procesima poput upravljanja inventarijama i ispunjavanja reda.

2. Povećana preciznost:

Smanjući potrebu za ručnim ulazom podataka, serijski broj barkoda minimizira rizik ljudske greške. Ovo je posebno vrijedno u industriji gde je tačno praćenje proizvoda ključno, kao što su medicinski uređaji ili automobilni delovi.

3. Poboljšana praćenost:

Kombinacija serijskog broja sa barkodom nudi bolju praćenost kroz lancu opskrbe. To pruža realne vreme podatke o lokaciji, stanju i istoriji proizvoda, koje mogu biti neprocenjivo u slučaju sjećanja ili defekta proizvoda.

Barkod protiv serijskog broja: Ključne razlike

Iako se i barkodi i serijski brojevi koriste za identifikaciju proizvoda, oni služe različite svrhe:

Feature

Баркод

Serijski broj

Cilj

Identifikacija kategorije ili tipa proizvoda

Jednostavno identifikuje pojedinačne elemente

Èitavost

Skenirana brzo sa čitačem barkoda

Mora da se ruèno èita i uðe.

Автоматика

Lako integrisan u automatske sisteme

Potreban je priruèni ulaz podataka osim ako se kombinira sa barkodom

Размер

Prihvaća se grupama proizvoda (npr. istim modelom)

Prihvaća se jedinstvenom, jedinstvenom proizvodu

Формат

Vizualne rešetke ili QR kodovi, pročitajući mašinu

Алфабромерички символи, человечески читајеми

Velièina

Kompakt i standardizovan

Može biti duga i promjena u dužini

Efikasnost

Brži i precizniji ulaz podataka

Pokaži ljudsku grešku kad se ruèno uvede

Koristi sluèaj

Idealno za trgovinu, inventar i logistiku

Idealno za praćenje garantije i podsećanje

Kombinacija

Može kodirati serijske brojeve za poboljšan praćenje

Jedino za svaki proizvod; ne podnosno skenirajući

1. Identifikacija:

● Serijski broj je jedinstven za pojedinačni element. On identifikuje da se određeni predmet i koristi za praćenje povijesti, uključujući nalog i podršku.

● Barkoda, suprotno, obično identifikuje kategoriju proizvoda umjesto individualnog predmeta. Na primer, sve jedinice određenog model a proizvoda dijele isti šifru, ali svaki će imati jedinstven serijski broj.

2. Readability and Automation:

● Serijski broj treba da se pročit a i obrađuje ručno, iako se može uključiti i u barkod za lakše skeniranje. Ručno ulazak serijskog broja je sklonjen ljudskoj greški i traje više vremena.

● Barkoda se može odmah skenirati, čineći ulazak podataka i obrađivanje brže i efikasnije. Ova automatizacija je neprocenjiva u visokim stanovima, poput skladišta i malopravnih okoliša, gde su brzina i tačnost ključne.

3. Veličina i formatiranje:

● Serijski brojevi se razlikuju u dužini i formatu, često alfanumerijski. Iako su serijski brojevi važni za određeno praćenje, njihova dužina i kompleksnost mogu ih otežati da štampaju na manjim stvarima.

● Barkodi, sa druge strane, mogu čuvati istu ili još više informacija u manjem, standardizovanom formatu, olakšavajući ih da se primjenjuju na male proizvode ili etikete.

4. Korištenje u žicama za dodavanje:

● U upravljanju lancem snabdevanja, koristeći barkode pojednostavlja pokret proizvoda od proizvodnje do potrošača. Lako je skenirati elemente u većini, što streamlinira procese kao što su upravljanje inventarijama i pošiljke.

● Serijski brojevi postaju kritičniji kada je potrebno detaljno praćenje pojedinačnih jedinica, kao što je u slučaju podsećanja ili visoke vrijednosti predmeta gdje je znanje tačne istorije svakog proizvoda važnije.

Kombinujuæi barode i serijske brojeve

U mnogim industrijama, kombinacija barkoda sa serijskim brojevima nudi najbolje od oba sveta. Serijski broj barkoda kodira serijski broj proizvoda u mašinski format, omogućavajući biznismu da prate pojedinačne stvari s a brzinom i tačnošću skeniranja barkoda.

Ova kombinacija je posebno korisna u industriji poput:

1. Proizvodnja:

Proizvođa či često određuju serijski broj svakom proizvodu za unutrašnji praćenje, ali uključujući taj serijski broj u barkodu, mogu automatski automatski postupak proizvodnje. Skeniranje serijskog broja barkoda pomaže pratiti kontrolu kvalitete, skupljanje proizvoda i pošiljke u stvarno vreme.

2. Farmaceutical:

U farmaceutskoj industriji, preciznost i praćenost su najvažnije. Transparentnost se koristi serijski broj brojeva za praćenje individualnih lijekova, osiguravajući da su lijekovi autentični i da nisu izmijenjeni. Ovi serijski brojevi na barkodima takođe pomažu u podsećanju, omogućavajući kompanijama da prate tačno koje serije lijekova moraju biti uklonjene iz polica.

3. Elektronika:

Za elektroniku, serijski brojevi su ključ za praćenje garantija i tehničku podršku. Integrujući serijski broj u barkode, kompanije mogu skenirati uređaje tokom popravke ili povratka procesa, poboljšati efikasnost i smanjiti verovatnoću grešaka.

Napravi Barcode Online za Free.png

U sažetku, i barkodi i serijski brojevi služe ključnim funkcijama u identifikaciji proizvoda, ali su još moćniji kada se koristi zajedno. Serijski broj barkoda kombinira jedinstvenu identifikaciju serijskog broja sa automatizacijom i brzinom barkoda, čineći to idealnim za biznisme koji traže racionalizaciju operacija i poboljšavaju tačnost.

Za biznisme koji traže lako naèin za stvaranje barkoda, barkodski generator nudi jednostavno, efikasno rješenje. Iskoristite ovaj alat da poboljšate vaše sisteme praćenja proizvoda i upravljanja inventorima danas.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111