Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
6 razloga iza nezakonitog barkoda i kako da ih sredimo
2024-07-08

Barkodi streamliniraju procese kodiranjem informacija koje mogu brzo i tačno čitati skeneri.

Međutim, neomogući barkod može da zaustavi te sisteme, uzrokujući kašnjenje i greške. Razumevanje zašto barkodi postaju neizbežni i znanje kako riješiti te probleme je važno za održavanje operativne efikasnosti.

Ovaj članak istražuje zajedničke uzroke loših barkoda i pruža aktivne rešenja kako bi se osigurala da vaši barkodi ostanu čitljivi.

Šta čini barkodom neprobojnim?

Обични причини неканзивних баркодова:

1. Jadna kvalitet štampa

Barkodi moraju biti štampani oštrim, jasnim linijama kako bi se osigurali da se mogu precizno skenirati. Niskokvalitetni štampači, raskinuti tint ili tonski kartridži, i nepravilni nastavi štampača mogu rezultirati neprobojnim šifru.

Slabi, krijumčareni ili zamrljeni barkodi su posebno problematični, jer sprečavaju skener barkoda da se razlikuje potrebne rešetke i prostora.

2. Nepravedna veličina i dimenzija barkoda

Barkodi moraju da se sukobi određenoj veličini barkoda i zahtjevi dimenzije za čitanje.

Barkodi moraju da se pridržavaju određenim zahtevima veličine i dimenzije za čitanje. Ako je šifra premala, skener možda ne uhvati sve detalje, dok šifra koja je prevelika možda ne uklapa u pogled skenera.

Pridruživanje standardizovanim dimenzijama osigurava se da se barkodi mogu efektivno skenirati u različitim okolišama.

3. Неадекватен контраст

Skeneri se oslanjaju na kontrast da se razlikuju između rešetaka i prostora barkoda. Otkrivanje barkoda u bojama koje se ne suprotstavljaju dobro sa pozadinom može rezultirati neočitljivim barkodom.

Najpouzdanija kombinacija je crna rešetka na bijelom pozadini, ali ako se koriste druge boje, moraju pružiti dovoljno kontrasta da bi bili efikasni.

4. Oštećenje Barcode

Fizička oštećenja poput ogrebotina, krijumčarenja ili suza mogu da čine barkodom neophodnom. Ovo je zajednički problem u okolišama u kojima se barkodi podnose teškom rukovanju ili izloženosti elementima poput vlage i prljave.

Štititi barkode od takve štete je važno za održavanje njihove readability.

Određeni barcode.png

5. Nepravilno mesto Barcode

Postavljanje barkoda na proizvod ili pakiranje utiče na skeniranje. Barkodi postavljeni na zakrivljene površine, uglove ili područje gdje ih mogu zaštititi drugi elementi pakiranja su izazovniji za skeniranje.

Barkodi bi trebali biti stavljeni na ravne, neobstruđene površine kako bi se osigurali da ih lako čitaju.

6. Погреши формат баркода

Različite industrije i aplikacije zahtevaju specifične formate barkoda. Koristenje pogrešnog formiranja može dovesti do neočitljivih barkoda.

Na primer, korištenje UPC koda gde je potrebna EAN koda može uzrokovati probleme skeniranja. Važno je izabrati odgovarajući format barkoda za vašu specifičnu aplikaciju da izbjegnete te probleme.

Kako da popravimo neobièni Barcode?

1. Osigurajte visoke kvalitete otisaka

Da bi osigurali visoke kvalitetne barkode, koristite štampače barkoda sposobne da proizvode oštre, čiste linije.

Obično održavajte štampač, zamijenite tinte ili tonerove kartridže koliko je potrebno, i prilagodite nastave štampača kako bi optimizirali kvalitet štampa.

Visoka kvaliteta štampa sprečava zajedničke probleme kao što su slabi ili krijumčareni barkodi, koji su često nepomogućni.

2. Pristupi na standarde veličine i dimenzije

Pratite industrijske upute za veličine i dimenzije barkoda. Barkodi ne bi trebali biti previše mali da bi se otkrili skeneri niti previše veliki da bi se uklopili u pogled skenera.

Standardizacija veličine barkoda osigurava se da su lako čitljivi u raznim skeniranjem okoliša.

Minimalna veličina za Barcode.png

3. Poboljiti kontrast

Sigurno postoji kontrast između barkoda i njenog pozadine.

Najefikasnija kombinacija je crna na bijelom, ali druge kombinacije boja mogu raditi dok pružaju dovoljnu kontrast.

Izbjegavajte korištenje boja koje se uključuju u pozadinu, jer to može rezultirati nerednom barkodu.

4. Štiti Barcode

Implicirajte zaštitnike mjere poput laminiranja ili primjenjivanja jasnog, trajnog obukla štitnim barkodima od fizičke štete.

Ovo je posebno važno u okruženjima u kojima su barkodi izloženi teškom rukovanju ili neprijateljskim uvjetima. Štititi barkode od ogrebotina, krijumčarenja i suze osiguravaju da ostanu skenirajući.

5. Optimalno mjesto

Stavi šifre na ravne, glatke površine gde su lako dostupne skenerima.

Izbjegavajte stavljanje barkoda na zakrivljene površine, uglove ili područje gdje bi ih mogli zaštititi drugi elementi pakiranja. Pravo mjesto osigurava da se barkodi mogu brzo i efikasno skenirati.

6. Koristite ispravni Barcode Format

Izaberite odgovarajući format barkoda za vašu specifičnu aplikaciju. Istraživanje industrijskih standarda i zahteva kako bi se osiguralo da koristite pravi format.

Koristenje ispravnog formata barkoda sprječava skeniranje problema i osigurava kompatibilnost sa različitim skeniranjem sistema.

7. Verovati i testirati Barcodes

Obično provjerite i testirajte vaše barkode sa skenerima. To pomaže da identifikuje potencijalne probleme pre nego što se barkodovi koriste u aplikacijama stvarnog svijeta.

Uhvaćajući i rješavajući probleme ranije, možete osigurati da su svi barkodi skenirani i izbjegavati poremećaje u operacijama.

8. Koristi pouzdan i slobodan Barcode Generator

Koristite pouzdan i slobodan generator barkoda da bi stvorili tačne i visoke kvalitetne barkode. Poveren generator osigurava da vaši barkodi ispunjavaju industrijske standarde i smanjuju rizik od stvaranja loših barkoda.

besplatni generator barkoda.png

Sve u svemu, neomogući barkod može uzrokovati značajne operacione poremećaje. Razumejući zajedničke uzroke loših barkoda i provedbe pruženih rješenja, možete osigurati da vaši barkodi ostanu čitljivi i efikasni.

Obična održavanja, odgovarajuća praksa štampanja, i koristenje pouzdanog i slobodnog generatora barkoda su ključni koraci u sprječavanju neočitljivih barkoda.

Za visoke kvalitete, skenirajuće barkode, koristite slobodni barkodni generator!

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111