Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
1D protiv 2D Barcodes Objasnio: Koji Barcode treba da izabereš?
2024-09-18

Kakva je razlika između 1D protiv 2D Barcodesa?

Dok se tehnologija barkoda razvija, pojavila se dve primarne formate: 1D protiv 2D barkoda. Razumevanje razlika između tih dva tipa barkoda je ključno za izabranje prave tehnologije za vaš posao ili projekt.

Šta je 1D Barcode?

1D barkoda, takođe poznat kao linearni barkod, je tradicionalni barkod koji je najobično viđen na malopravnim predmetima. To se sastoji od serije paralelnih linija različitih udovica i prostora. Svaki obrazac linija predstavlja sekvencu brojeva ili likova koje može pročitati skener.

Generator 1D barkoda.png

Ključne karakteristike 1D Barcodesa:

● Sposobnost podataka: 1D barkoda čuva podatke horizontalno, koja ograničava svoj kapacitet na maksimalno 85 znakova, ovisno o specifičnom tipu barkoda (poput UPC ili Koda 39).

● Struktura: Podaci su kodirani u širini i prostoru vertikalnih linija. Svaki broj ili pismo ima odgovarajući obrazac linije.

● Skeniranje tehnologije: 1D barkodovi zahtevaju laserski skener da interpretiše informacije. Skener èita barkodu u jednom, horizontalnom prolazu.

● Obične aplikacije: 1D barkode se obično koriste u malopravnim okruženjima, gdje je potrebno minimalni podaci, obično samo ID proizvoda ili SKU, da bi identifikovali predmet na mjestu prodaje.

Šta je 2D Barcode?

Za razliku od njegovog linearnog kolega, 2D barkoda kodira podatke i horizontalno i vertikalno, koji dramatično povećava svoj kapacitet skladišta. Ove šifre mogu prepoznati njihovim uzorcima poput mreže, često se pojavljuju kao kvadrati, tačke ili heksagone. Poznat primjer 2D barkoda je QR kodeks koji se koristi u marketingu, logistiki i čak i svakodnevnim zadatkima poput digitalnih plaćanja.

Generator 2D barkoda.png

Ključne karakteristike 2D Barcodesa:

● Sposobnost podataka: 2D šifra može čuvati hiljade znakova, čineći odgovarajuće za čuvanje kompleksnih podataka poput URL-a, specifikacija proizvoda ili čak i šifra informacija.

● Struktura: Podaci se čuvaju preko dve dimenzije (horizontalno i vertikalno), omogućavajući kompaktno skladište visoke gustine. Ovaj dizajn omogućava 2D barkode da drže toliko više informacija od 1D barkoda.

● Skeniranje tehnologije: Za razliku od 1D barkoda, koji zahtevaju laserske skenere, 2D barkode mogu da se skeniraju laserski i mašinski uređaji, uključujući smartphone kamere.

● Obične aplikacije: 2D barkode se često koriste u logistiki, zdravstvenoj zaštiti i marketingu. Na primer, u zdravstvenoj industriji se koristi 2D barkodovi za čuvanje informacija pacijenata o zglobovima, osiguranje tačnih podataka dostupno tijekom kritične pažnje.

Kakva je razlika između 1D Barkoda protiv 2D barkoda?

Upoređujući 1D barkode protiv 2D barkoda, postoji nekoliko kritičnih faktora koje biznismi moraju razmotriti. Svaki tip barkoda ima snage i slabosti, čineći ga odgovarajućim za različite aplikacije.

1. Sposobnost podataka

Najoèiglednija razlika izmeðu 1D barkoda i 2D barkoda je njihova kapaciteta podataka.

1D šifre su ograničeni na oko 85 znakova informacija. To je dovoljno za aplikacije u kojima je potrebna osnovna identifikacija, poput identifikacije proizvoda ili serijskog broja.

2D šifre mogu čuvati do 7.000 znakova, omogućavajući im da kodiraju detaljnije informacije poput opisa proizvoda, URL-a, serijskih brojeva i čak punih adresa. To čini 2D barkode više versatilnim u industriji koje zahtevaju detaljno praćenje i identifikaciju.

2. Svemirska efikasnost

1D barkodi rastu duže dok je još informacija kodirana, što može biti povlačenje kada je prostor ograničen. Zato proizvodi sa malim pakiranjem, poput farmaceitika, često izbjegavaju korištenje 1D barkoda.

Za suprotno, 2D barkodi čuvaju ogromne količine informacija u kompaktnom kvadratnom ili pravokulnom obliku. Sposobnost prikupljanja više podataka u manjim otiscima stopala je jedan razlog zašto su 2D barkodi preferirani u industriji poput elektronske, zdravstvene i logistike.

3. Поправка грешка

1D barkoda nedostaje izgrađena korekcija grešaka. Ako je deo barkoda oštećen ili zaštićen, cijeli barkod može postati neočitan.

2D barkodovi imaju korekciju greške, što znači da ih još uvek mogu skenirati čak i ako dio koda nestane ili oštećene. Ova funkcija čini 2D barkode vrlo pouzdane u teškim okolišima, kao što su skladište ili logotika izvana, gde etikete mogu iskusiti obuku i suzu.

4. Versatilnost i skeniranje

1D barkodi zahtevaju precizno poravnanje sa skenerom, što može usporiti skeniranje u brzom prostoru.

2D barkode, zahvaljujući njihovoj strukturi poput mreže, mogu se skenirati iz bilo kog ugla i udaljenosti. Ova fleksibilnost ih čini odgovarajućim za moderne uređaje kao što su pametni, tablete i drugi uređaji za zamišljanje, koji nude veću prikladnost korisnika.

5. Posebne upotrebe aplikacije

1D barkodi su najbolje odgovarajući za praćenje maloprodajnih i osnovnih inventara, gde treba kodirati samo mala količina podataka.

2D barkodovi se sve više koriste u industriji koje zahtevaju naprednije aplikacije. Na primjer, u upravljanju lancima snabdevanja, 2D barkodi pružaju detaljno praćenje proizvoda od proizvodnje do dostave, dok u zdravstvenoj zaštiti kodiraju kritične podatke pacijenata kako bi osigurali medicinsku tačnost.

Zašto su 2D Barcodes bolji od 1D

Za mnoge aplikacije, 2D barkodi su jednostavno efikasniji i versativniji od 1D barkoda. Njihova sposobnost da čuvaju više podataka, kombinirana sa korekcijom grešaka i kompaktnom veličinom, daje im jasnu ivicu.

Osim toga, široka upotreba pametnih telefona kao skeneri barkoda čini 2D barkodovima dostupnijim za poduzeće i potrošače.

Za poduzeće koji se bave kompleksnim podacima, poput logistike, zdravstvene zaštite ili proizvodnje, koristi korištenja 2D barkoda daleko nadmašuju ograničenja 1D barkoda.

Stvaranje desnog Barcode za Vaše potrebe

Izabranje između 1D protiv 2D barkoda dolazi do vašeg posebnog slučaja upotrebe. Za malopravne operacije ili osnovnu kontrolu inventara, 1D barkoda može biti dovoljan.

Međutim, za poduzeća koji zahtevaju kompleksnije kodiranje podataka ili rade u industriji gdje su potrebna trajanja i korekcija grešaka, 2-D barkodi su nadmoćna opcija.

Ako ste spremni da stvorite svoj barcode, razmislite da koristite barcode generator. Ovaj alat vam omogućava da lako stvorite 1D i 2D barkode kako bi odgovarali vašim specifičnim potrebama, da li upravljate inventorijom, stvarate marketinške kampanje ili streamlinirate logistiku.

Napravi Barcode Online za Free.png

Da bi se završilo, razumevanje ključnih razlika između 1D protiv 2D barkoda značajno može utjecati na vaše poslovne operacije.

Iako 1D barkodi još uvek imaju svoje mesto u osnovnim malopravnim i inventarnim aplikacijama, versatibilnost i kapacitet podataka 2D barkoda ih čini boljim izborom za moderne, bogate okoline podataka.

Da li vam je potreban jednostavan identifikator proizvoda ili visok kapacitet barkoda za kompleksno praćenje, pravi barkodni generator može vam pomoći u stvaranju idealnog rješenja.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111