Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Kompleksivni vodič za farmakocentralni broj (PZN)
2024-04-16

Преглед фармазентралног номера

Farmazentralni broj, obično nazvan PZN, je jedinstven identifikator farmaceutskih proizvoda u Njemačkoj. Ona igra osnovnu ulogu u upravljanju i distribuciji lijekova, osiguravajući da pružatelji zdravstvene pomoći mogu efikasno i tačno pristupiti informacijama o drogama.

Važno u njemaèkom zdravstvenom sistemu

U Njemačkoj je PZN više od samo broja; to je integralni deo zdravstvene infrastrukture. To olakšava bezobrazno praćenje i distribuciju lijekova, poboljšava sigurnost pacijenata smanjujući greške i podržava efikasnu operaciju ljekarnika i bolnica.

Understanding Pharmazentralnummer (PZN)

1. Definicija i cilj PZN

PZN je brojni kod koji jedinstveno identifikuje farmaceutske proizvode. Njezina glavna svrha je racionalizacija procesa u farmacijama i drugim zdravstvenim objektima pružanjem jasnog i konkretnog odnosa na specifične lekove, njihove proizvođa če i detalje pakiranja.

2. Istorijski razvoj i njegova uloga u farmaceitici u Njemačkoj

Predstavljen u kraju 20. veka, PZN je evoluirao u kritični element u zdravstvenoj logistiki. Razvijena je kako bi se ispunila rastuća potreba za standardizovanim sistemom koji bi mogli da uključi širenje opsega farmaceutskih proizvoda u Njemačkoj.

Tehničke specifikacije PZN

1. Osnovna struktura i komponenti PZN kodova

PZN kodovi se sastoje od sedam ili osam cifra, ovisno o formatu. The code includes information about the drug, such as its manufacturer and product specifics, which are encoded into these digits.

2. Razlika između PZN7 i PZN8 formata

Prelazak od PZN7 do PZN8 bio je uglavnom zbog potrebe za većim brojem jedinstvenih identifikatora kada je porasla farmaceutska industrija.

3. Transicija od PZN7 do PZN8 i njenih implementacija

Ova promena je proširila kapacitet kodiranja, omogućavajući da se više proizvoda precizno identifikuju i prate preko zdravstvenog sistema.

PZN u farmaceutskoj logici

1. uloga PZN u identifikaciji i praćenju droge

PZN jednostavlja kompleksan proces identifikacije i praćenja droge, ključno za održavanje integriteta lanca opskrbe.

2. Učinak na farmacijske operacije i zdravstvenu logiku

Usvajanje PZN značajno je poboljšalo učinkovitost farmacijskih operacija, smanjujući vrijeme potrošeno za manualni ulazak podataka i korekciju greška.

3. Legal Requirements and Compliance Related to PZN Usage

Koristenje PZN upravlja određenim pravilima koje osiguravaju da se sve farmaceutske proizvode ispravno označavaju i prate.

PZN i međunarodni standardi

Adaptacija PZN pod securPharm za ispunjavanje pravila EU protiv krivotvorenja

Inicijativa SecrPharm integriše PZN sa novim pravilima EU za borbu protiv lažnih droga, povećanje sigurnosti pacijenata.

Kako da Generiše PZN Barcodes?

Generacija PZN barkoda uključuje odabrati odgovarajući kodni format i uvesti brojni PZN u generator barkoda Pharmazentralnalnog broja kao što je dostupan u onlinetoolcenter.com.

Farmazentralnummer barcode generator.png

Najbolja vježba za stvaranje PZN Barcode

1. Toènost je kljuè

Always double-check the PZN input to avoid errors in the barcode that could lead to significant issues in drug identification and tracking.

2. Kvaliteta Barcode otisaka

Uvjerite se da je vaš štampar sposoban da proizvodi slike visoke kvalitetne barkode. Jadni kvalitetni otisci mogu dovesti do neuspjeha skeniranja.

3. Obièno testiranje

Obično testiraju vaše barkode sa različitim skenerima kako bi osigurali da su univerzalno čitljivi i ispunjavali industrijske standarde.

Pratim te korake, možete efikasno stvoriti tačne i pouzdane barkode PZN-a, tako bi povećali učinkovitost logistike i upravljanja drogom u zdravstvenom sistemu.

FAQS O Pharmazentralnom broju

1. Koja je razlika između PZN7 i PZN8?

PZN7 se sastoji od sedam cifra i koristio se široko pre nego što je potreba za više identifikatora dovela do uvođenja PZN8, koja uključuje dodatni cifra da bi omogućila povećanje broja farmaceutskih proizvoda.

2. How is a PZN Check Digit Calculated?

Broj provjere za PZN proračuna se koristeći algoritam modula 11, koji pomaže spriječiti greške u procesu kodiranja i dekodiranja PZN unutar barkodnih sistema.

3. Može li se PZN iskoristiti izvan Njemaèke?

While PZN is primarily used within Germany, its structure allows for integration into international systems, particularly in regions like Austria where similar standards are adopted for pharmaceutical coding.

4. Koje su potrebe za provedbom PZN u farmacijskim softwarskim sistemima?

Implementacija PZN zahteva sisteme za softver farmacije da podrže specifične formate barkoda i da se efikasno obrađuje strukturu podataka PZN kodiranja. To uključuje aktualizacije i provjere ispunjenja kako bi osigurala bezveznu integraciju i operaciju.

U zaključku, Farmazentralni broj je uglovni kamen njemačkog zdravstvenog sistema, omogućavajući efikasno, sigurno i tačno farmaceutsko rješenje. Od integracije sa barkodskim sistemima do njegove uloge u skladu sa pravilima EU, PZN primjenjuje važnost sistematskog kodiranja i identifikacije droge.

Zanimljivo je u istraživanju više o tome kako efektivno proizvesti i iskoristiti PZN barkode? Posetite naš besplatni generator internetskog barkoda za kompletne alate i vodiče!

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111