Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Šta je Barkod? Kako to funkcioniše i kada ga koristiti
2024-10-08

Šta je Barkod i kako se koristi?

Barkodi su osnovni alat za praćenje, identifikaciju i upravljanje proizvodima u raznim industrijama. Tipièni barkod je otisao horizontalno, bježi od lijeve do desne.

Međutim, u određenim scenarijama, brojni šifra, takođe poznat kao vertikalni šifra, je bolji odgovarajući svemiru ili dizajnskim zahtevima.

Postročni šifra je samo šifra šifra koja se štampa vertikalno, od vrha do dna, umesto horizontalno. Iako kodirani podaci ostaju isti kao i u tradicionalnim barkodima, orijentacija može napraviti značajnu razliku u tome kako se barcode uklapa u pakiranje, etikete i dizajne proizvoda.

To je korisno u određenim aplikacijama gdje horizontalni barkod može biti neprikladan ili nemoguć da se uklapa kako treba.

Generator vertikalnog barkoda.png

Kako je Barkodski razlika iz tradicionalnog barkoda

Ključna razlika između barkoda i tradicionalnog barkoda je njegova orijentacija. Dok se horizontalni šifra èita od lijeve do desne strane, šifra se èita od vrha do dna.

To može zahtevati manje prilagodbe kada koriste određene vrste skenera barkoda, posebno starijih modela koji su optimizirani za horizontalno skeniranje. Međutim, većina modernih skenera, posebno svedirektivnih, mogu skenirati i horizontalne i vertikalne šifre bez problema.

Ova orijentacija ne menja vrstu informacija kodiranih u barkodu, to je isti proizvod ili praćenje podataka, samo u drugom rasporedu. Glavna prednost je u tome kako se širi širok ili vizualno poremećaj barkoda uklapa na određene proizvode ili pakiranje gdje bi horizontalni barkod bio previše širok.

Kada bi trebala da koristiš barkodu?

Potreba za barkodom se pojavljuje u određenim situacijama u kojima je dizajn proizvoda, pakiranje ili logistička efikasnost najvažnija. Ispitajmo neke zajedničke scenarije u kojima korištenje vertikalnog barkoda ima više smisla od tradicionalnog horizontalnog:

1. Kompakt pakiranje sa ograničenim područjem površine

U industriji u kojima su proizvodi mali, poput kosmetike, farmaceitike i elektronskih pristupnika, prostor pakiranja je izuzetno ograničen.

Na primjer, mala cijev usne može imati svemirske ograničenja koje sprječavaju korištenje horizontalnog barkoda.

U takvim slučajevima, brojni kodeks postavljen vertikalno može učinkovito uključiti površinu a da ne uzme previše prostora, dok se još uvek osigurava da proizvod može lako skenirati tokom provjere ili inventarnih procesa.

Proizvođač malih medicinskih uređaja, kao što su inzulinske olovke ili bočice, koristi vertikalne barkode na njihovom pakiranju kako bi izbjegao gužvu kritičnih informacija kao što su upute o dozi. To osigurava jasnost i skeniranost.

2. Visoki etiketi proizvoda

Proizvodi sa uskim, ali visokim površinama označavanja, kao što su boce za piće ili visoke, slabe kutije, koriste od strane barkoda koji odgovara prirodnim dimenzijama proizvoda.

Postavljanje horizontalnog barkoda na ove vrste pakiranja može rezultirati neugodan dizajn ili gubljen prostor. U suprotnom, vertikalni barkod se poravna s a dimenzijama etikete, stvarajući besmisleniji dizajn koji još uvijek funkcioniše dobro za skeniranje.

vertikalni barkod na boci.png

Kompanija s flaširanim vodom može koristiti vertikalni barkod na etiketi njihove boce, vodeći barkod duž visine boce umjesto preko njene širine, čuvajući etiketni prostor za markiranje i hranjenje informacija.

3. Skeniranje šefa u skladištu

U skladišnim okruženjima, efikasnost skeniranja je važna. Kada se proizvodi postavljaju ili skladište na uskim policama, šifru na stranama može učiniti skeniranje brže i lakše, smanjujući potrebu radnika da fizički prilagode proizvod.

Ovo je posebno korisno u logistiki i upravljanju lancima snabdevanja, gde se stvari često čuvaju u čvrstim prostorijama.

Distribucioni centar prodaje više kutija elektronike na uskim policama. Svaka kutija ima vertikalni šifru duž strane.

Kada je skenirao osoblje skladišta, vertikalna orijentacija omogućava brže skeniranje bez potrebe da izvuče kutije iz police.

4. Postavke medicinske i laboratorije

U zdravstvenim i laboratorijskim nastavama, predmeti kao što su testne cijevi, štrcaljke ili kontejneri iz uzorka obično su mali i cilindrični. Horizontalni barkod na takvim površinama se ne bi dobro uklopio i možda se ne može lako skenirati zbog oblika objekta.

Pozorni šifra može biti stavljen dužinom kontejnera, čineći ga praktičnijim i za štampu i skeniranje u točnim okolišama.

Na primer, laboratorijski uzorci za rukovanje krvi koriste vertikalne barkode na testnim cijevima. Ova orijentacija odgovara obliku cijevi, omogućavajući laboratorijskim tehničarima skenirati uzorke bez prevelikog rješenja, smanjiti rizik od kontaminacije ili mješanja.

Role skeniranja opreme

Iako moderni skeneri mogu lako srediti i horizontalne i sporedne šifre, vredno je primijetiti da stariji skeneri, posebno linearni ili laserski modeli, mogu zahtevati manualnu prilagodbu da bi ispravno skenirali vertikalne šifre.

Za ove vrste skenera, korisnik možda mora da uključi uređaj kako bi se poravnao sa vertikalnom orijentacijom barkoda, koja bi mogla predstaviti manje kašnjenja. Međutim, poduzeća koja koriste svedirektivne ili 2D skenere će iskusiti besmisleno skeniranje bez obzira na orijentaciju barkoda.

S obzirom na široku upotrebu naprednih skenera barkoda danas, razlika orijentacije postaje manja zabrinutost.

Većina sistema prodaje (POS) i skeneri upravljanja inventarijama su dizajnirani kako bi uhvatili podatke o barkodu iz višestrukih ugla, osiguravajući da proces skeniranja ostane efikasan da li je barkod vertikalni ili horizontalni.

Napravljanje brojnih udaraca sa lakom

Stvaranje barkoda na stranama za vaš posao ili proizvod je jednostavan proces korištenja online barkoda generator a.

Sa generatorom barkoda, možete brzo stvoriti obične barkode u različitim formacijama, poput UPC, EAN i lako prilagoditi orijentaciju kako bi odgovarali vašim specifičnim potrebama.

Bilo da zahtevate tradicionalni horizontalni barkod ili vertikalni, generator barkoda pojednostavlja proces, olakšavajući poduzeća svih veličina da stvore potrebne barkode.

Barkoda je praktično rješenje industrija koja se suočavaju sa ograničenjem svemira ili dizajnskim ograničenjima na njihovim proizvodima ili pakiranju. Bilo da se bavite kompaktnim medicinskim uređajima, visokim etiketama proizvoda, ili logistikom skladišta, vertikalnim barkodima mogu vam pomoći maksimalizirati dostupni prostor dok održavate skeniranje efikasnosti.

Generator barkoda vam omogućava da prilagodite vaše barkode za specifične potrebe i okruženje.

Koristeći strategički barkode, poduzeća mogu poboljšati svoju operaciju bez žrtvovanja efikasnosti, bez obzira na veličinu industrije ili proizvoda.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111