Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
Kako da raèunamo i provjerimo broj provjere EAN 13
2024-09-20

EAN 13. cifra provjere je kritičan deo sustava za barkode koji se koristi širom svijeta, posebno u malopravnom tržištu. Broj provjere, koji se nalazi na kraju 13-cifernog barkoda, služi kao mehanizam kontrole kako bi se osigurao da su podaci o barkodu validni.

Bez ovog broja provjere, greške u skeniranju ili manualnom ulazu mogle bi dovesti do pogrešne identifikacije proizvoda, utjecajući na upravljanje inventarijama, cenama i procese provjere.

Da li EAN-13 ima broj provjere?

Da, šifra EAN-13 uvek uključuje broj provjere. Ovo je standardna karakteristika u svim kodovima EAN-13 za osiguranje pouzdanosti. Bez broja provjere, skeneri barkoda ne bi imali načina da potvrde da li je barcode tačno skeniran. To bi povećalo šanse grešaka, što bi dovelo do potencijalnih problema u malopravnim sistemima, poput ceniranja grešaka ili nepravednih nivoa dionica.

Šta je EAN-13 Barcode?

EAN-13 barkoda je broj 13 cifera kodiran u barkodu, koji se obično koristi za praćenje malopravnih roba na mjestima prodaje. Prvi 12 cifre koda EAN-13 predstavljaju informacije o proizvodnji i proizvođača, dok je 13. cifre broj provjere.

Ovaj broj nije sluèajno odreðen; Umjesto toga, stvara se na temelju matematičke formule, i jedina je svrha da uhvati zajedničke greške kao što su pogrešno pisane ili pogrešno pročitane barkode.

Zašto je EAN 13 važno?

Broj provjere EAN 13 osigurava da se 12 glavnih broja barkoda ispravno tumači. Ona igra vitalnu ulogu u potvrđivanju integriteta barkoda, djelujući kao konačna tačka provjere. Za poduzeće, to je neprocenjivo jer sprečava pogrešne skeniranje i smanjuje rizik od rukovnih grešaka. Rezultat toga, broj provjere pomaže da osigura glatko i efikasno praćenje proizvoda, prodaju i upravljanje inventarijama.

Kako da raèunamo broj provjere EAN 13

Da bi ručno izračunalo broj provjere EAN 13, pratite ove korake:

1. Identificirajte prve 12 cifre EAN-13 barkoda.

2. Pomnožite svaki drugi broj po 1, počevši od prvog broja (npr. 1., 3., 5. broja).

3. Pomnožite ostale cifre po 3 (npr., 2., 4., 6. cifre).

4. Skupite sve rezultate ovih multiplikacija.

5. Naðite najmanji broj koji, kada dodate sumu, donese ukupni broj na višestruko od 10.

Na primer, ako je suma vaših multiplikacija 61, sledeća multiplikacija od 10 je 70. Dakle, broj provjere je 9 (od 70 - 61 = 9).

Ovaj proces je važan u utvrđivanju da li će barkoda biti ispravno čitana. Moderni generatori barkoda automatski proizvode ovaj proces, ali razumevanje ručnog računa je korisno za verifikaciju barkoda ili stvaranje posebnih rješenja.

EAN 13 barcode generator.png

Kako da proverim da li je broj EAN validan?

Ako se pitate kako da proverite da li je broj EAN valid an, proces je jednostavan. Možete li ručno preračunati broj provjere (kao što je opisano iznad) ili koristiti alat za validaciju barkoda kako bi potvrdila integritet barkoda EAN-13.

Mnogi online platformi nude brze alate za potvrdu EAN-a, olakšajući se poduzećima da osiguraju da su njihovi barkodi ispravni prije štampanja ili dodavanja ih proizvodima.

Praktične aplikacije EAN 13-og broja provjere

EAN 13 Kontrolni broj u Retail Checkout.jpg

1. Proraèun za povlaèenje

Na trenutku prodaje, broj provjere EAN 13 pomaže da se proizvodi ispravno skeniraju.

Ako sistem za raèunanje ili samopouzdanje èita šifru sa pogrešnim ili nestalim ciferom, sistem može odmah otkriti grešku i pitati za ponovno raèunanje. To minimizira greške u cenama i poboljšava zadovoljstvo mušterija.

Na primer, mušterija kupuje konzervu soda sa barkodom EAN-13. Tokom provjere, skener barkoda čita prve 12 cifre, preračuna broj provjere i uspoređuje ga sa poslednjim brojem barkoda.

Ako se cifre poklapaju, cena sode je ispravno ušla u sistem. Ako ne, sistem upozorava kasir da se dogodila greška.

2. Uprava ulaganja

U skladištima i trgovinama, tačno praćenje inventara je ključno za obnovivanje i predviđanje prodaje. Provjerni broj EAN 13 pomaže da se proizvodi ispravno skeniraju u inventarne sisteme.

To minimizira šanse da se ne uklapaju u akcije, smanjuje troškove neslaganja inventara.

Radnik skladišta skenira paletu proizvoda. EAN-13 skener barkoda proèita šifru proizvoda i provjerava taènost koristeći broj provjere.

Ako postoji neka greška u kodu proizvoda, sistem će potaknuti radnika da ponovo skenira, osiguravajući da se pravi proizvod i količina zapisuju u inventuru.

Napravi Barcode Online za Free.png

U zaključku, broj provjere EAN 13 je važan deo svakog barkodnog sistema koji garantuje tačnu identifikaciju proizvoda.

Bilo da ste maloprodajnik koji osigurava brz i precizan proces provjere ili proizvođa č koji prati robu u globalnom lancu opskrbe, razumevanje i ispravno primjenjivanje kontrolnog broja EAN-13 pomoći će održati operacionu efikasnost.

Da bi se ovaj proces pojednostavio, koristeći generator ENA 13 barkoda može pomoći u stvaranju EAN barkoda, osiguravajući da su svi vaši kodovi EAN-13 validni i spremni za upotrebu.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111