Online Tool Center
Kontakt
{{ item.title }}
U usporedbi s tipovima Barcode: Koja je prava za tebe?
2024-05-09

Barkodi su ključna tehnologija, koja se široko koristi u višestrukim industrijama za praćenje, identifikaciju i upravljanje ciljevima. U ovom vodiču istražit ćemo različite vrste barkoda, njihove specifične aplikacije i kako doprinose efikasnim poslovnim operacijama.

Razumevanje baze Barcode

Barkoda je predstavljanje podataka u vizuelnom, pročitajućem obliku mašine. U početku, barkodi sistematski predstavljaju podatke različitim širom i prostorijama paralelnih linija. To se skeniraju i interpretiraju optički skeneri, obično poznati kao čitači barkoda.

Distinction Between 1D and 2D Barcodes

1D barkodi, takođe poznati kao linearni barkodi, sadrže informacije u jednoj dimenziji i skeniraju se horizontalno. Oni su ograničeni u količini informacija koje mogu zadržati. On the other hand, 2D barcodes store data both horizontally and vertically, which allows them to hold a much larger amount of information.  Obično se skeniraju sa kamerama baziranim čitačima poput pametnih telefona.

Обични типове баркода 1D

UPC kodi

Univerzalni kodovi proizvoda (UPC) prevazicioni su u trgovini za praćenje trgovinskih predmeta na mjestu prodaje. Dva glavna varianta su UPC-A, sastavljajući od 12 brojnih cifre, i kompaktnijih UPC-E, koji kompresira nule za kraći šest cifrenog koda.

UPC Code.png

EAN Codes

Broj evropskih članaka (EAN) je sličan UPC-u, ali se češće koristi na međunarodnim tržištima. EAN-13 sadrži 13 cifre, dok se EAN-8 koristi za manje predmete koji trebaju kraći barkod.

EAN Codes.png

Kod 39

Ovaj alfanumerski kod je sposoban za kodiranje pisma i brojeva. To se široko koristi u različitim industrijama poput automobila i obrane za etiketiranje predmeta u neobičnim okruženjima.

Kod 39.png

Kod 128

Poznat za svoju visoku gustinu i kapacitet da uključuje ogromne količine podataka, Kod 128 se uobičajeno koristi za logistiku i prijevoz. Its application in the supply chain is vital for managing shipments and inventory.

Kod 128.png

Interleaved 2 of 5 (ITF)

This numeric-only barcode is often used for warehousing and bulk packaging.  Kodira par brojeva u setu paralelnih linija različitih udova.

Interleaved 2 of 5 ITF.png

Prominentni 2D Barcode tipovi

QR kodi

Kodovi brzog odgovora mogu čuvati web adrese, brojeve telefona ili do 4000 znakova teksta, i mogu se lako skenirati koristeći većinu modernih pametnih telefona. Oni se široko koriste u marketingu i mobilnim plaćanjima.

QR Codes.png

Матрикс данаName

Posebno korišteno u elektronskoj i zdravstvenoj zaštiti, ovi barkodi su korisni za označavanje malih predmeta zbog sposobnosti kodiranja mnogo informacija u malom prostoru.

Data Matrix.png

PDF 417

Postavljeni linearni barkod se koristi u vladinim identifikacijama i određenim prijevoznim kartama. Može kodirati velike količine podataka sigurno i često se koristi za aplikacije visoke sigurnosti.

PDF 417.png

Industrijski specifični aplikaciji barkoda

1. Upravljanje Retail: Barkodi se široko koriste u malopravnoj industriji za upravljanje inventorima i na kontrolnim točkama. They help in tracking products throughout the supply chain, managing stock levels, and speeding up the billing process by quickly scanning items.

2. Zdravstvena briga: U zdravstvenom stanju, barkodi doprinose bezbednosti pacijenata i operacionoj efikasnosti. Koristi se za identifikaciju pacijenata, praćenje lekova i osiguranje da se ispravne medicinske postupke primjenjuju pravom pacijentu.

3. Logistics and Transportation: Barcodes streamline operations in logistics by tracking goods from the point of origin to the point of delivery.  Pomažu praćenju pošiljka, smanjenju grešaka u isporuci i pružanju aktualizacija stvarnog vremena roba u tranzitu.

4. Proizvodnja: U proizvodnjem sektoru, barkodi su važni za praćenje procesa proizvodnje, upravljanje inventorima i automatizaciju kolekcije podataka, koja povećava produktivnost i tačnost u lancu proizvodnje.

Kako birati desni Barcode?

Izaberite šifru na osnovu vaših zahteva industrije, vrsta informacija koju želite kodirati, i dostupna oprema za skeniranje.

1. Retail

●  UPC kodovi: primarno korišteni u Severnoj Americi, Univerzalni kodovi proizvoda (UPC) su ključni za malopravne stvari. They are ideal for tracking stock in stores and speeding up the checkout process.

●  EAN kodovi: To su u suštini međunarodni kolega za UPC kodove i koriste se globalno, posebno u Evropi. EAN-13 je standardna za većinu proizvoda, dok se EAN-8 koristi za manje predmete koje nemaju dovoljno prostora za veći barkod.

I UPC i EAN barkodi se uklapaju sa standardima GS1. GS1 is a global standard that ensures barcodes meet universally accepted specifications.  These standards help maintain consistency across global supply chains and ensure compatibility and interoperability between different tracking systems.

2. zdravstvena briga

●  Podaci Matrix: Ovaj šifra može kodirati mnogo informacija u malom prostoru, čineći ga savršenom za malu medicinsku opremu i lekove. To’ korišteni za označavanje malih predmeta i osiguravaju precizno praćenje i upravljanje medicinskim zalihe.

●  Kod 128: Često se koristi za etiketiranje medicinskih zaliha i farmaceutskih proizvoda zbog njene visoke gustine i sposobnosti za kodiranje širokih alfanumerskih podataka.

3. Logistika i transporta

●  Kod 128: To je vrlo omiljeno u logistiki za svoju sposobnost efikasno kodiranja velikih količina podataka. Često se koristi za isporuku etikete, pakiranje i distribuciju.

●  Interleaved 2 of 5 (ITF): This numeric barcode is advantageous for its density and ability to encode pairs of digits, making it suitable for time-sensitive and bulk shipping operations.

4. Manufacturing

●  Kod 39: Poznat za svoju pouzdanost i umjerenu gustinu, Kod 39 je korisan u proizvodnji za označavanje predmeta tokom proizvodnje procesa, posebno kada je potrebno alfanumerske podatke.

●  Kod 128: Prikladno za različite aplikacije u proizvodnjem sektoru zbog njene versatibilnosti i sposobnosti uključivanja značajnih količina informacija.

Kada izaberete barkode za vaše specifične potrebe industrije, razmotrite sljedeće faktore:

●  Sposobnost podataka: Koliko informacija treba kodirati?

●  Koliko je fizičkog prostora dostupno za šifru?

●  Okruženje: Hoće li barkod biti pod teškim uslovima kao što su ekstremna temperatura, vlaga ili direktna sunčana svjetla?

●  Skeniranje udaljenosti i opreme: Koliko daleko će skener biti od barkoda, i kakve će vrste skenera biti korišteni?

Kako da Generiše Barcodes?

Creating barcodes tailored to specific needs is streamlined with our free online barcode generator.  The process begins with selecting the appropriate barcode type.  Onda ulazite podatke i stvorite šifru. Opcije prilagođenja uključuju veličinu, boju i dodavanje tekstskih etiketa. Nakon konačne prilagodbe i preglede, šifru se može skinuti u različitim formatima odgovarajućim za digitalnu korištenje i štampu.

Testiranje barkoda za tačnost sa nameravanim uređajima skeniranja je konačni korak kako bi osigurala svoju funkcionalnost. Osim toga, kada birate skener barkoda, ključno je razmotriti faktore poput kompatibilnosti s a tipima barkoda, uslovima korištenja i ergonomika uređaja.

Заключ

Razumevanje različitih vrsta barkoda i njihovih aplikacija značajno može optimizirati vaše poslovne operacije. Bilo da li u malopravnoj, zdravstvenoj brizi ili logistiki barkodi povećavaju operacionu efikasnost i tačnost. Leverage this knowledge to create an appropriate barcode with our free online barcode generator for your business needs.

FAQs

1. What is the most popular barcode type?

Najčešći tip barkoda koji se danas koristi je UPC (Univerzalni kodeks proizvoda). To se široko koristi u malopravnoj industriji širom Sjedinjenih Država i Kanade za praćenje trgovinskih predmeta u trgovinama. Njegova popularnost je zbog jednostavnosti i širokog usvajanja u malopravnom sektoru, čineći ga standardom identifikacije proizvoda na mjestu prodaje.

Koliko je vrsta barkoda?

Postoje desetine tipa barkoda, svako dizajnirano za specifične upotrebe. Često su kategorizirani u dva glavna tipa: 1D (linearni) barkodi i 2D barkodi. Postoji preko 30 tipa 1D šifre, uključujući UPC, EAN i Kod 128, i nekoliko 2D tipa poput QR kodova, Matrixa podataka i PDF 417. Raznolikost tipa barkoda odražava širok raspon korištenja i okoliša za koje su dizajnirani.

3. What is the difference between a barcode and a QR code?

The main difference is the amount of data they can hold.  QR kodovi mogu držati više podataka i uključiti informacije horizontalno i vertikalno, za razliku od barkoda koji su ograničeni na nekoliko alfanumerijskih znakova.

Pošaljite ispitivanje
Pošaljite ispitivanje

Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev

Poslovni konzultat
Posle prodaje
Molim vas, ispunite vaše ime, e-mail i zahtev1111